Acer predstavio 'PC telefon' s Windowsima 10

Acerov novi telefon nije prvi mobilni uređaj koji radi na novoj verziji Windowsa, ali je prvi koji se isporučuje s tipkovnicom, mišem i dockom za povezivanje s monitorima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2015. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Na nedavnoj konferenciji za novinare Microsoft je, osim novog modela Surface Pro hibrida i svog prvog prijenosnog računala, predstavio i prve pametne telefone koje pokreće nova verzija njihovog operativnog sustava Windows 10 – Lumia 950 i 950 XL. Riječ je o snažnim modelima koji će biti jedan od glavnih izbora ljubitelja Windowsa na mobilnim uređajima, a do kraja godine očekujemo još nekoliko modela koji će zaoštriti konkurenciju među pametnih telefonima s ovim operativnim sustavom. Iz Acera su još početkom rujna najavili kako rade na svom prvom telefonu s novim Windowsima, a na jučerašnjoj konferenciji za novinare ova je kompanija i službeno predstavila Liquid Jade Primo za kojeg kažu da je 'PC telefon'.

Pri tome su mislili kako će se ovaj nadolazeći smartphone isporučivati s tipkovnicom, mišem i dockom za povezivanje s računalima. Jedna od najvećih zanimljivosti novog Microsoftovog operativnog sustava jest opcija Continuum koja putem posebnog uređaja omogućuje povezivanje pametnog telefona s Windowsima 10 s monitorom – sav sadržaj s telefona (Windows start meni, aplikacije itd.) prikazivat će se optimiziran za velike ekrane monitora tako da će zaista izgledati kao da je riječ o sadržaju s osobnog računala, a ne s telefona. Liquid Jade Primo ima ekran dijagonale 5,5 inča Full HD rezolucije, pokreće ga Qualcommov Snapdragon 808 procesor, ima 3GB RAM-a, 32GB memorije, prednju 8MP kameru te stražnju kameru rezolucije 21MP. Windows telefoni trenutno drže jako mali dio tržišta pametnih telefona te ne mogu konkurirati mobilnim uređajima koje pokreće Googleov Android, odnosno Appleovom iPhoneu, no na krilima novog operativnog sustava i opcija poput Continuuma koji telefone pretvara u osobna računala, u Microsoftu se nadaju kako će u budućnosti njihov udio na mobilnom tržištu rasti te da će Windows telefoni privlačiti sve više korisnika.

Što se Acera tiče, ova je kompanija jučer predstavila i dva računala koja također rade na novoj verziji Windowsa – hibrid Aspire R 14, uređaj s tipkovnicom i 14 inčnim ekranom koji se može okrenuti za 180 stupnjeva i koristiti kao tablet i koji dolazi s novim Intelovim procesorima, ima do 8GB RAM-a i SSD za pohranu podataka, uz početnu cijenu od 699 dolara te zanimljivo prijenosno all-in-one računalo Aspire Z3-700. Riječ je o uređaju sa 17,3 inčnim Full HD ekranom osjetljivim na dodir kojeg pokreću Intelovi Pentium, odnosno Celeron procesori, ima do 8GB RAM-a, a korisnici se mogu odlučiti za klasičan hard disk ili za SSD.

Izvor: Windows Central

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti