Američka DARPA radi na ultimativnom lijeku za sve psihičke bolesti

Stručnjaci u DARPA-i trenutno rade na posebnom programu koji za svrhu ima u mozak čovjeka ubaciti malene implantante koji bi potom direktno komunicirali s neurološkim sustavom. Na ovaj način, bez ikakvih medikamenata ili psiholoških programa mogla bi se izmijeniti struktura mozga te gotovo trenutno izliječiti brojne akutne ali i kronične bolesti, poput depresije, PTSP-a i mnogih drugih.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 04.09.2014. / 12:30

Američka DARPA radi na ultimativnom lijeku za sve psihičke bolesti

DARPA - agencija Ministarstva obrane SAD-a radi na novim tehnologijama za vojsku SAD-a. S vremenom, dobar dio materijala završi u javnim rukama, poput interneta ili GPS sustava.

Stručnjaci u DARPA-i trenutno rade na posebnom programu koji za svrhu ima u ljudski mozak ubaciti malene implantante koji bi potom direktno komunicirali s neurološkim sustavom. Na ovaj način, bez ikakvih medikamenata ili psiholoških programa mogla bi se izmijeniti struktura mozga te gotovo trenutno izliječiti brojne akutne ali i kronične bolesti, poput depresije, PTSP-a i mnogih drugih.

Program se zove ElectRx, a trenutni subjekti su uglavnom vojnici američke vojske i vojni veterani. Ako se sustav pokaže uspješnim, gotovo je sigurno da će uporabu naći i među civilima.

DARPA ElectRx

Psihijatrija je znanost koja se često osuđuje, ponekad čak i podruguje te naziva pseudoznanost, uglavnom radi nedostatka preciznih informacija o radu mozga i načina na koji lijekovi djeluju. ElectRx bi čitavu granu znanosti mogao okrenuti naopako a pristup liječenju promijeniti iz korijena.

Osim liječenja bolesti, implantanti bi mogli imati i druge svrhe, posebno kad je vojska u pitanju. Uključivanjem određenih funkcija, vojnik budućnosti mogao bi postati snažniji i brži, ignorirati bol u bilo kojem dijelu tijela, pa čak i ručno upravljati određenim organima (usporavanje ili ubrzanje rada srca, trenutno poboljšanje rada jetre ili bilo koje slično podešavanje).

DARPA ElectRx

Čini se da transhumanizam i nije tako daleko, ali nije niti preblizu. Implantanti u trenutnoj fazi su veličine igraćih karata, dok je cilj smanjiti ih na mikroskopske veličine. Prva testiranja na ljudima očekuju se tijekom razdoblja od pet godina.

Izvor/foto: extremetech.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti