Australci razvili novu bržu i sigurniju blockchain tehnologiju

Postojeća bitcoin mreža ograničena je na samo sedam transakcija u sekundi, a RBB može obaviti više od 440 tisuća

Martina Čizmić | 04.07.2017. / 13:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Blockchain tehnologija nije vezana samo i isključivo uz kriptovalute, već ju je moguće iskoristiti za bilo kakvu razmjenu podataka. Upravo s tim na umu istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu razvili su novu blockchain tehnologiju koja bi, prema njihovim riječima, mogla revolucionirati globalnu ekonomiju.

Red Belly Blockchain tehnologija trebala bi omogućiti siguran i gotovo istovremen digitalni transfer diljem svijeta.

U nedavnim testiranjima naš je blockchain postigao najbolje rezultate koje smo dosad vidjeli – ostvarili smo više od 440 tisuća transakcija u sekundi na 100 uređaja, istaknuo je voditelj Concurrent Systems Research Group sa Sveučilišta u Sydneyu dr. Vincent Gramoli.

Za usporedbu, postojeća bitcoin mreža ograničena je na samo sedam transakcija u sekundi, dok se kartičarske transakcije kreću oko 56 tisuća transakcija u sekundi.

Red Belly Blockchain prvi je blockchain osmišljen da radi i u privatnom i u javnom kontekstu. To znači da bi u budućnosti korisnici interneta mogli koristiti RBB za međusobnu razmjenu podataka, ali bi se ista mogla koristiti i u velikim industrijama.

Za razliku od trenutno dostupnih blockchaina, naš blockchain štiti od dvostrukog trošenja – kad pojedinac uspješno potroši isti novac nekoliko puta – jer se naš blockchain ne račva, pojasnio je dr. Gramoli te dodao kako do račvanja dolazi zbog pogrešaka u sustavu.

Australski istraživači nastavljaju s razvijanjem RBB-a.

Uskoro ćemo predstaviti 'novčanike' koji će pomoći krajnjim korisnicima obaviti transakcije i kontrolirati stanje na njihovom računu bez obzira na to gdje se nalazili, rekao je na kraju dr. Gramoli.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti