Bitcoin i blockchain: Sve što trebate znati o revoluciji u svijetu digitalnog transfera

Kako doći do prvog bitcoina i može li blockchain napraviti revoluciju u svjetskoj ekonomiji samo su neka pitanja na koja nam je odgovore dao Luka Klancir sa Hrvatskog Bitcoin Portala.

Monika Nožić Monika Nožinić | 23.05.2017. / 18:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema nedavnim istraživanjima, bitcoine za online plaćanja koristi 25 000 tisuća Hrvata, a u svijetu ga koristi više od dva milijuna ljudi. Putem ove kriptovalute danas se može kupiti gotovo sve – od Lamborghinija do jeftinijih aviokarata, a zbog jednostavnosti i niske cijene transakcija popularnost bitcoina sve više raste pa se mnogi odlučuju upravo na štednju u njima.

O jednoj od "vrućih" tema današnjice, bitcoinu i blockchain tehnologiji razgovarali smo s jednim od osnivača hrvatskog bitcoin portala, Lukom Klancirom.

Upisavši Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu 2011 godine, Luka kreće putevima IT industrije. 2013.odlazi na razmjenu studenata u Austriju i po prvi puta se susreće s ogromnim nametima međunarodnog transfera novca te u i straživanju alternativa i nedostatka informacija zajedno sa kolegom Filipom Rafajecom osniva Hrvatski Bitcoin Portal.

S početkom 2017. odlazi iz Degordiana, gdje je radio kao Project Manager te se pridružuje kolegama Alenu i Zoranu u firmi Async Labs kao COO gdje konsolidiraju nekoliko zajedničkih projekata, a među njima i Hrvatski Bitcoin Portal. Unutar Async Labs-a također radi kao blockhain i bitcoin konzultant za razne klijente.

Koliko je moguće zaraditi na internet fenomenu zvanom Bitcoin? Može li bitcoin danas biti jedan od načina brze i lake zarade?

Ovisi što je za nekoga koncept brze i lake zarade. Ako baratamo tim pojomom u Hrvatskoj ili na Balkanu, onda bi me na isti prvo asociralo namještanje utakmica i kladionica. Bitcoin sigurno nije to. Naime, da ste uložili u bitcoin u bilo kojem trenutku od kad se pojavio u 2009. godini, bili biste u plusu. Konkretno da stavimo taj plus u perspektivu i da ste, primjerice, 2011. godine uložili $1.000,00 u dionice Amazona i $1.000,00 u bitcoin, trenutno bi tih $1000 bilo cca. $5.500,00 u dionicama Amazona i cca. $5.700.000,00 u bitcoinu. Ogroman iznos, zar ne? To je zbog toga što ste u 2011. mogli kupiti bitcoin za $0,30, dok on trenuto vrijedi oko $1.900,00. Točnije, tržište (ponuda i potražnja) ga vrednuje na toj cijeni. Eh sad, glavno pitanje je biste li svoj novac uložili tada i jeste li spremni uložiti svoj novac sada? Postoji jedna odlična izreka u investicijskom svijetu: "Don’t risk what you can’t afford to lose" (Nemojte riskirati ono što si ne možete priuštiti da izgubite).

Bitcoin priznaje Japan, ali i Australija

Za one manje upućene, riječ je o kriptografskoj-virtualnoj „valuti”, koju ne priznaje niti jedna zemlja i iza koje (službeno) ne stoji ni jedna institucija niti pojedinac. Što je sve danas moguće plaćati bitcoinom?

Stavio bih odmah ispravak netočnog navoda. Naime, Japan je prije tjedan dana priznao bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja. Početkom 7. mjeseca, Australija će napraviti isto. Kao što vidite, već su se i same državne legislative počele prilagođavati ovoj tehonlogiji. Jasno je da financijska inovacija poput ove gura ekonomiju i naprednije tehnološke države će svakako ići prema tome da srede regulativu oko bitcoina. Zanimljiva činjenica iz Australije je da je jedan platni procesor nedavno procesirao preko $5 milijuna računa za struju, vodu, telekomunikacije (Utilities) preko bitcoina. Realno, bitcoinom danas možete plaćati sve što ima opciju online plaćanja. Naravno neke države prednjače, neke nazaduju (Hrvatska), ali na kraju krajeva to opet omogućuju startupi/proizvodi koji integriraju razne načine plaćanja i daju mogućnost plaćanja bitcoinom. Odnedavno možete recimo platiti i frizuru u Zagrebu. (Frizerski salon Đuka, old school brijačnica s najmodernijom tehnologijom plaćanja)

Kako doći do prvog bitcoina? Koliko je to zahtjevan proces? Što biste vi preporučili, tzv. rudarenje ili trgovinu?

Pa svakako bih prvo preporučio da prvo pokušate kupiti bitcoin. Bitna stavka koju ljudi ne znaju jest da možete kupiti i 100 milijunti dio bitcoina (0.00000001), tako da zapravo možete krenuti i sa 100 kn te dobiti osjećaj kako cijeli sustav funkcionira. Ima nekoliko načina, od mjenjačnica, local bitcoins, rudarenja. Onaj kojih bi ja preporučio, a to je i onaj koji bi tržišno bio „najzdraviji“ (da se tako izrazim) jest da probate prodati neku svoju uslugu za bitcoin. Primjerice, popularna stranica Etsy za razne freelance i kreativne usluge omogućuje vam da naplatu vršite u bitcoinima ili svoj webshop na Shopifyu koji isto ima bitcoin payment gateway.

Koliko je održiv nastavak vrtoglavog rasta vrijednosti bitcoina?

Osobno smatram da je ovaj rast samo početak trenda cijelog kripto tržišta. Bitcoin je na neki način "driver" kompletne kripto ekonomije, a interesantna je činjenica da je do prije nekoliko mjeseci bitcoin zauzimao preko 80% sveukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta koja trenutno iznosi skoro 70 milijardi dolara (coinmarketcap.com). Ovih dana je pao ispod 50% ukupne kapitalizacije, gdje svoj dio preuzimaju kriptovlaute poput Ripple, Ethereum i Litecoin te mnoge druge. S druge strane, ima analiza koje govore da je ovo trenutno jedan balon (bubble), no potrebno je pogledati i cijeli realni sektor i startupe koji rade na tehnologiji koja se zove blockchain, a zapravo je cijela srž ove digitalne revolucije. U taj sektor ulazi jako veliki veliki venture kapital te daje još jednu strukturnu i financijsku potporu ovom cijelom tržištu.

Transparentne transakcije zapisane u blockchainu

Virtualna valuta bitcoin vjerojatno ne bi bila to što jest da iza nje ne stoji revolucionarna blockchain tehnologija. Što je zapravo blockchain, koje su njegove mogućnosti i tko se njime bavi?

Blockchain je zapravo stvar koja drži sve ovo. Bez ulaska u previše detalja, blokchain je javna digitalna knjiga koja sadrži sve tranksacije ikad napravljene u mreži i jamči da su one legitimne i točne. Postoji više verzija blockchainova te svaki novi „altcoin“ (alternativa bitcoinu) ima neke prednosti i mane, no ideja je da više nije potreba centralizirna ustanova koja će sve ove transakcije procesirati, već je cijeli sustav distribuiran i transparentan. Svakako za one koje zanima više, preporučam da jednostavno odu na HBP ili Google i počnu izstraživati jer je područje toliko veliko i primjenjivo da je nemoguće sve ispričati u jednom potezu.

Je li za financijsku industriju važniji blockchain ili bitcoin? Na koji bi način tehnologija blockchaina mogla utjecati na naše živote i promijeniti svijet?

Blockchain kao tehnologija je zapravo "backbone" cijele priče. Za financijsku industriju je blockchain tehnologija izuzetno važna. Posebice u sektorima međunarodnih plaćanja, "remmitancea", crowdfundinga i ICO-a (initial coin offering) te operativnog rada burza. To vam i dokazuju već implementirani blockchain sustavi na Estonskoj burzi koja je pod okriljem Nasdaq-a. Iz tog projekta je i produžena ruka Funderbeam SEE, crowdfunding platforma implementirana od strane ZSE-a. Smatram da ova tehnologija neće promjeniti svijet na nekom toliko revolucionarnom nivou, no svakako će promijeniti koncept novca, odnosno kako i na koji način percipiramo, prenosimo i spremamo vrijednost. Zlatnici i srebrnjaci prije 500 godina, bitcoin i ostale kriptovalute za 5 godina. Ali to je moje osobno mišljenje.

Može li blockchain napraviti revoluciju u svjetskoj ekonomiji?

Može i već radi. Odličan primjer toga su po meni startupi koji dižu investicije preko koncepta ICO-a (Inital Coin Offering). Za sve koji se po prvi puta upoznaju sa pojmom ICO-a, to je ekvivalent IPO (Initial Public Offering), odnosno inicijalna javna ponuda kojom korporacija na “standardnom” tržištu kapitala po prvi puta javno emitira svoje dionice puštajući tako investitore s javnog tržište u svoju vlasničku strukturu. Kod kompanija u “crypto” domeni ovaj proces se naziva ICO (Initial Coin Offering) te je postao način za dizanje kapitala i investicije u firme i projekte. Kod ICO-a radi se inicijalna distribucija coinova (tokena) prema potencijalnim investitorima, a kapital koji je prikupljen se alocira u daljnji razvoj, marketing, pravna pitanja i sve što zapravo definira određeni projekt. Time postajte investitor i dioničar neke tvrtke, samo što su vaši tokeni ekvivalent dionica u klasičnim javnim poduzećima. Neke od popularnih kriptovaluta koje su koristile ovaj model financiranja su Ethereum, Augur, Bitshares, NXT, DECENT.

Kako vidite sadašnjost i budućnost bitcoina u svijetu i u Hrvatskoj?

Ako pogledate krivulju «Diffussion of Innovation», mislim da je ova tehnologija trenutno u procesu između inovatora i early adoptera. Doslovce još u ranim fazama prihvaćanja od strane opće populacije. Čeka nas još brdo zanimljivih i inovativnih rješenja u budućnosti i preporučio bih svima da barem malo istraže ovo područje.

Je li kriptovaluta koja vam omogućuje plaćanje u roku sekunde zaista revolucija u svijetu digitalnog transfera koji teži tome da preuzme slavu čak i čuvenim platnim karticama, procijenite sami.

Više o ovoj temi možete saznati na Hrvatskom Bitcoin Portalu crobitcoin.com, a ako raspolažete sa određenom količinom novca koji možete i želite investirati, razmislite isplati li se uložiti u rudarenje ili se čisto fokusirati na trgovinu, ili jednostavno ostati skeptičan po strani dok drugi od ovoga zarađuju novac.

Popis bitcoin bankomata – ATM uređaja u Hrvatskoj:

Rijeka
• Lokacija: Botel Marina
• Adresa: Adamićev gat, Riva, 51000 Rijeka
• Opcije: kupi bitcoin, prodaj bitcoin
DETALJNIJE

Split
• Lokacija: Frizerski studio Models
• Adresa: Vukovarska 5, 21000 Split,
• Opcije: kupi bitcoin, prodaj bitcoin
DETALJNIJE

Zagreb
• Lokacija: History caffe club
• Adresa: Ulica Ivana Tkalčića 68, 10000 Zagreb
• Opcije: kupi bitcoin, prodaj bitcoin
DETALJNIJE

Popis svih država u kojima su instalirani Bitcoin ATM uređaji (automati) možete pronaći na stranici coinatmradar.com.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti