Braća Wright nisu prvi letjeli avionom, Gustave Whitehead je to učinio dvije godine ranije

Ako je vjerovati prestižnom časopisu o avijaciji Jane's All The World's Aircraft u svojem 100-tom izdanju objavili su kako je njemački pionir avijacije Gustav Weisskopf

Saša Fišter sasa@zimo.co | 21.05.2013. / 14:06

Braća Wright nisu prvi letjeli avionom, Gustave Whitehead je to učinio dvije godine ranije

Ako je vjerovati prestižnom časopisu o avijaciji Jane's All The World's Aircraft u svojem 100-tom izdanju objavili su kako je njemački pionir avijacije Gustav Weisskopf navodno prvi čovjek koji je poletio u svom avionu "Condor" u kolovozu 1901, odnosno dvije godine ranije nego što je to uspjelo braći Wright.

Prema izvješću, Weisskopf, čovjek koji je emigrirao u Ameriku gdje je promijenio ime u Whitehead, osim što je vjerojatno prvi čovjek koji je letio, njegov izum bio je leteći automobil. Whitehead je dizajnirao zrakoplov početkom 1900-te koji je služio kao automobil, no imao je ugrađena krila koja su pretvorila automobil u zrakoplov.

Ova 'leteća naprava' imala je dva motora, jedan od 20 konjskih snaga koji se koristio za letenje, i jedan od 10 konjskih snaga koji je služio za vožnju. Ideja je bila da pilot može birati između motora zavisno o tome želi li letjeti ili se voziti.

Whitehead je u svom "Condoru" pred svjedocima poletio 1901. godine, odnosno dvije godine ranije nego što je to pošlo za rukom braći Wright. Prva verzija zrakoplova, koja je nosila naziv No.21, letjela je na visini od 15 m i dužini od 2.5 km, a kasnije je stigla i druga verzija No.22 s kojom je Whitehead letio pred čak 17 svjedoka.

Ako su ovi navodi točni, to znači da je Whitehead prvi čovjek koji je poletio, što znači da činjenica da su braća Wright prvi ne stoji. Orville i Wilbur Wright dizajnirali su svoj prvi avion kojim su letjeli u prosincu 1903. godine. Ovi navodi počeli su kružiti još 1937. godine, a braća Wright nazvala je glasine prevarom, a i sam šef povijesnog instituta Tom Crouch odbacio sve navode.

Što vi mislite o ovoj priči?

Izvor: DailyMail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti