Budućnost pred vratima: Razvijena kamera koja 'gleda' kroz zidove

Znanstvenici već godinama rade na rješenjima u kojima glavnu ulogu imaju laseri i druga sofisticirana tehnologija.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.10.2017. / 07:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa uglednom američkog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) realizirali su ideju o kameri koja vidi dalje od ljudskog oka i koju smo dosad mogli vidjeti samo u nekim špijunskim filmovima.

Riječ je o sustavu pod nazivom CornerCamera koji koristi obične kamere pametnih telefona, a zahvaljujući novim patentima mogu vidjeti što se nalazi iza kuta ili ugla te uočiti promjene u svjetlu i sjeni. Ovakvo rješenje moglo bi pomoći vatrogascima da vide ima li ljudi gorućim u zgradama, kao i samovozećim automobilima da vide tko dolazi iza ugla, no zasigurno će potaknuti i brojne rasprave vezane za prava na privatnost koja bi na ovakav način mogla biti narušena.

Da bi sustav radio, skriveni prostor iza zida treba biti dovoljno osvijetljen. Osnovna ideja poprilično je jednostavna – svaki predmet reflektira svjetlost i pažljivim analiziranjem svjetla na podu, u blizini nekog ugla, možete vidjeti pomiče li se nešto s druge strane. Te blage promjene nevidiljive su ljudskom oku, ali znanstvenici su ih uspjeli uočiti analiziranjem videozapisa s običnih kamera, kao i kamere iPhoneova modela 5S.

Međutim, ovakvo što još uvijek nije moguće primijeniti na pametnim telefonima kojima su potrebni posebni softver i laptop, ali znanstvenici su na dobrom putu i uskoro bi mogli predstaviti svoje veliko otkriće.

Na MIT-u kažu da se još uvijek ne mogu vidjeti detalji objekta koji se kreće, ali mogu znati koliko se brzo kreće, kao i detalji o njegovu položaju.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti