Cijena komponenata iznosi 2800 kn, a cijena telefona u Hrvatskoj skoro 12 tisuća kn

Novinari TechInsightsa izračunali su cijenu komponenata iPhonea XS Max s 256 GB memorije i ona iznosi 443 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2018. / 11:08

iPhone XS Max (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Gotovo svake godine nakon predstavljanja novih modela iPhonea i nove verzije operativnog sustava za iPhonea i iPad neke se priče ponavljaju – dio korisnika ima problema s novim modelima telefona, nekada novi operativni sustav uspori uređaje, a nezaobilazna je tema i cijena, pogotovo ove godine kada je predstavljen najskuplji iPhone dosad. Apple na telefonima ostvaruje odličnu maržu, pa je zanimljivo vidjeti koliko koštaju komponente samih telefona, a kolika je konačna cijena telefona.

Na stranici TechInsights rastavili su nove modele iPhonea i na temelju informacija i cijena o komponentama izračunali su koliko je ukupan trošak komponenata za model iPhonea XS Max s 256 GB memorije. Ovaj uređaj u slobodnoj prodaji u SAD-u košta 1249 dolara, dok će se u Hrvatskoj za dva dana moći kupiti po cijeni od skoro 12 tisuća kuna, no vjerojatno će većina ljubitelja te kompanije nove modele telefona kupiti u ponudi operatera u kojoj će cijena biti prihvatljivija i moći će se plaćati na rate ili će ih kupiti u inozemstvu, gdje su puno jeftiniji.

Što se cijene komponenata tiče, na TechInsightsu izračunali su kako ona za ovaj model s 256 GB iznosi 443 dolara, odnosno ako ćemo gledati u našoj valuti, ta cijena iznosi oko 2790 kuna. Dakle, Apple je za komponente iPhonea XS Max s 256 GB memorije platio oko 2800 kuna, a u Hrvatskoj je za taj uređaj potrebno platiti više od 9 tisuća kuna više od cijene komponenata.

Brojni drugi troškovi

Naravno, treba napomenuti kako je riječ samo o cijeni komponenata u koju nisu uključeni brojni drugi troškovi – od troškova proizvodnje, istraživanja i razvoja, softvera, logistike, marketinga, nameta prilikom uvoza u Hrvatsku itd., no ako i uzmemo u obzir sve te troškove, i dalje je riječ o zaista velikoj razlici u cijeni komponenata u odnosu na prodajnu cijenu samog uređaja.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti