CIMON je savršen cimer i pomagač, ali živi u svemiru

CIMON je veličine košarkaške lopte, a glavna mu je zadaća biti na usluzi i smanjiti razinu stresa kod astronauta.

Martina Čizmić | 04.12.2018. / 15:13

CIMON i Alexander Gerst (Foto: ESA) (Foto: ESA)

CIMON je savršen cimer. Ne radi nered, neće pojesti vašu hranu iz hladnjaka, uvijek će vas poslušati, a čak može biti i koristan u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

No, postoji jedan problem. CIMON "živi" u svemiru.

Točnije, radi se o svemirskom asistentu koji na prvi pogled podsjeća na košarkašku loptu s ekranom, a kojeg pogoni umjetna inteligencija.

CIMON je osmišljen kako bi astronautima koji žive i rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici pomogao u obavljanju zadataka i radio društvo.

Nakon dvije i pol godine priprema, prvi ga je imao prilike isprobati njemački astronaut Alexander Gerst, koji je sa CIMON-om "surađivao" oko sat i pol.

CIMON se sam kretao po laboratoriju u kojem je Gerst boravio, a uspješno je pronašao Gerstovo lice i uspostavio "kontakt očima". Na ekranu je uspješno prikazao upute za eksperiment kristalizacije te video Rubikove kocke. Čak je i napravio fotografiju Gersta kako radi.

Fasciniran sam interakcijom s umjetnom inteligencijom. CIMON je jedinstven i dizajniran je posebno za rad na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ulazimo u neistraženo područje i širimo horizonte, rekao je dr. Christian Karrasch, projektni manager za CIMON.

Zanimljivo je kako se CIMON-ov "mozak" zapravo nalazi "u oblaku". Točnije, u srži CIMON-a nalazi se IBM-ov Watson, superračunalo koje prepoznaje riječi, stavlja ih u kontekst i shvaća namjeru iza izgovorenih riječi. Upravo zahvaljujući tim sposobnostima, može dati odgovor koji je prirodan. Baš kao da ga je dao čovjek, ističe Matthias Biniok iz IBM-a.

Osim što CIMON pomaže astronautu u obavljanju svakodnevnih zadataka, služi mu i kao "svemirski prijatelj", netko s kim može porazgovarati i o stvarima koje nemaju veze s poslom, a sve kako bi se smanjio stres.

Kako je to izgledalo CIMON-ov prvo druženje u svemiru, možete pogledati u videu.


Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti