Deinstalacija Facebooka s iPhonea smanjit će potrošnju baterije za 15 posto

Deinstalacijom Facebookove aplikacije, osim uštede baterije, štedi se i prostor za pohranu podataka, tako da je ovoj mreži isplativije pristupati putem mobilne stranice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2016. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za veliki broj korisnika pametnih telefona jedan od najvećih problema je prekratko trajanje baterije – s obzirom da na telefonima stalno nešto provjeravamo (od maila preko poruka, obavijesti na Facebooku, Twitteru itd.) baterija se brzo troši te često ne može izdržati cijeli radni dan. Jedna od najpopularnijih aplikacija na pametnim telefonima (Facebook), često je krivac za veliku potrošnju baterije, a iako su iz Zuckerbergove kompanije prošle godine riješili problem s pozadinskim aktivnostima koje su uvelike utjecale na potrošnju baterije, novinar The Guardiana korisnicima iPhonea savjetuje deinstalaciju Fejsa jer će tako smanjiti potrošnju baterija za čak 15 posto.

Samuel Gibbs deinstalirao je ovu aplikaciju s iPhonea i tijekom tjedan dana pratio potrošnju bateriju, no pri tome se nije odrekao korištenja najpopularnije društvene mreže na svijetu, već je, umjesto putem aplikacije, Fejsu pristupao putem mobilne stranice koristeći Safari, dok Facebook Messenger nije deinstalirao i koristio ga je kao i prije. S obzirom kako je na iPhoneu moguće oznake stranica postaviti na početni ekran, tako je i on web stranicu Facebooka stavio na početni ekran i pristupao joj jednako brzo kao i da pokreće aplikaciju – samo s jednim dodirom prsta, tako da, što se brzine pristupa Facebooku tiče, nema neke promjene ako se ovoj mreži pristupa putem aplikacije ili mobilne stranice. Tijekom tjedan dana svaku večer u 22,30 provjeravao je stanje baterije te se pokazalo da je potrošnja prosječno smanjena za 15 posto kada se Facebooku pristupa na ovaj način. Osim uštede baterije, napominje Gibbs, brisanjem aplikacije uštedio je i oko 500MB prostora, što će ponajviše cijeniti korisnici čiji telefoni imaju samo 8GB ili 16GB memorije.

'Korištenje Facebooka putem Safarija skoro je jednako dobro kao i korištenje aplikacije', zaključio je nakon sedam dana korištenja, iako mobilna stranica nema sve opcije kao i aplikacija (npr. nije podržana opcija Instant Articles koja omogućava brzo učitavanje članaka s nekih stranica). Gibbs je ovaj test proveo na iPhoneu 6S Plus te napominje kako bi rezultati trajanja baterije mogli biti drugačiji za iPhone 6S koji ima manji ekran i manju bateriju, no sigurno je da će deinstalacija Facebooka s bilo kojeg telefona produžiti vrijeme trajanja baterije.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti