Direktor FBI-a tvrdi: Kriminal i nasilje u porastu su zbog 'efekta viralnih videozapisa'

Policajci su sve oprezniji i manje agresivni u postupanju sa sumnjivim osobama iz straha da bi ih netko mogao snimiti i te videozapise objaviti na YouTubeu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2016. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom prvog kvartala 2016. godine zabilježen je porast stope kriminala u više od 40 gradova u SAD-u te 'alarmantan porast ubojstava' u velikom broju američkih gradova. Direktor FBI-a James Comey misli da zna u čemu je problem – iako za to on nema nikakvih statističkih dokaza, nakon razgovora s brojnim policajcima došao je do zaključka da kriminal i nasilje rastu zbog tzv. 'viralnog video efekta'. Naime, nakon što su na internetu objavljeni neki videozapisi policijske brutalnosti, neki su policajci postali previše oprezni te nekada izbjegavaju suočavanje sa sumnjivim osobama.

Zbog straha da ih netko ne snimi i ne završe na YouTubeu u nekim slučajevima policajci danas npr. neće izaći iz automobila u 2 ujutro i prići grupi sumnjivih osoba kako bi ih provjerili, prenijeli su riječi šefa FBI-a na NY Timesu. Comey je još krajem prošle godine govorio o tzv. Ferguson efektu (nakon ubojstva mladića u Fergusonu koje je izazvalo brojne prosvjede i nemire) koji je rezultirao smanjenom agresivnošću nekih policajaca, no iz Bijele kuće i ministarstva pravosuđa tada su komentirali kako ne postoje nikakvi dokazi koji bi podržali njegove tvrdnje. O ovoj će se temi u budućnosti sigurno još puno pričati, a i mi se nadamo kako će, zahvaljujući tom viralnom video efektu, u nekim slučajevima poput npr. postupanja sa starijim ženama koje prelaze cestu dok je na semaforu crveno svjetlo i ne žele se zaustaviti, policija zaista biti manje agresivna.

Izvor: NY Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti