Dolazak Netflixa: Video servisi promijenili su način na koji gledamo TV

Dolazak Netflixa u Hrvatsku velika je stvar, no ovo nije prvi pretplatnički video servis koji je dostupan u našoj zemlji jer je korisnicima još od 2012. dostupan servis OYO

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2016. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Način na koji gledamo televizijski program, dokumentarce, serije i filmove posljednjih se godina, zahvaljujući internetu i razvoju tehnologije, uvelike promijenio. Za uživanje u kvalitetnim filmovima i serijama odavno više ne trebamo čekati njihovo emitiranje na 'malim ekranima', odnosno ići do videoteka, već nam je sav sadržaj dostupan odmah i na zahtjev, odnosno uz nekoliko klikova mišem ili putem daljinskog upravljača jednostavno možemo pronaći nove filmove i serije i uživati u njima. Jedna od kompanija, odnosno servisa koji su iskoristili sve čari tehnologije i video sadržaja na zahtjev jest Netflix, video servis koji je od jučer napokon dostupan i na našem tržištu. Ovaj video servis omogućava pristup brojnim filmovima, serijama i dokumentarcima na zahtjev, odnosno korisnici ne moraju čekati njihovo emitiranje već su pretplatnicima svi filmovi i sve epizode svih serija dostupne odmah i mogu ih gledati kada god žele.

Također, Netflix se posljednjih godina proslavio i sa sadržajem iz vlastite produkcije poput iznimno popularnih serija 'House of cards' i 'Orange is a new black', no prilikom jučerašnje najave širenja na novih 130 tržišta, iz ove su kompanije upozorili da, zbog distribucijskih prava, neke od tih serija neće biti dostupne pretplatnicima Netflixa na svim tržištima. Dolazak Netflixa u Hrvatsku velika je stvar za sve ljubitelje filmova i serija, no treba napomenuti kako ovo nije prvi ovakav servis koji je dostupan na hrvatskom tržištu. Naime, još je 2012. godine u Hrvatskoj predstavljen prvi video streaming servis OYO koji je, uz određenu mjesečnu naknadu, omogućio pristup velikoj količini video sadržaja kojemu su hrvatski korisnici mogli pristupiti putem TV-a, mobilnih uređaja i računala.

Netflix, jednako kao i OYO, korisnicima omogućuju aktivaciju probnog perioda tijekom kojeg mogu isprobati uslugu bez naknade i u potpunosti besplatno uživati u dostupnom sadržaju, a oba servisa nude veliki izbor filmova i serija, kao i sadržaj za najmlađe. Za razliku od Netflixa na kojem nema hrvatskog sadržaja, niti hrvatskih titlova, OYO, pored ostalog, donosi i hrvatske filmove i serije, brojne hrvatske emisije poput Masterchefa, Trenutka istine, Radne akcije i drugih, dok ostale strane serije i filmovi dolaze s hrvatskim titlovima. Također, OYO donosi i mogućnost gledanja sadržaja unaprijed, odnosno putem ovog servisa mogu se unaprijed pogledati i epizode serija koja se trenutno emitiraju na televiziji, a još je jedna prednost što se OYO-u može pristupiti putem lokalnih telekoma (MaxTV, Bnet, VIP TV). Što se cijene tiče, mjesečna naknada za OYO iznosi 35 kuna (trenutno je aktivna promocija tijekom koje za 70 kuna možete tri mjeseca uživati u ovom servisu, dakle jedan je mjesec besplatan), dok Netflix ima tri pretplatnička plana s cijenama od 7,99 do 11,99 eura mjesečno.

S obzirom na iskustva iz drugih zemalja u kojima je Netflix već neko vrijeme dostupan, njegov dolazak na naše tržište mogao bi utjecati na dodatno širenje i popularizaciju tržišta video usluga na zahtjev, a iz HAKOM-a su danas najavili kako će Netflix povećati i potražnju za širokopojasnim internetom. Također, iskustva iz drugih zemalja pokazala su kako legalni video i glazbeni servisi utječu i na smanjenje piratstva jer su korisnicima napokon omogućili da jednostavno i na svim uređajima mogu uživati u velikoj količini sadržaja uz povoljnu cijenu, dok ranije takav sadržaj često nije uopće niti bio dostupan na našem tržištu. Povećanje tržišta video usluga na zahtjev u Hrvatskoj vjerojatno će se odraziti i na servise poput OYO-a (čija se ciljana publika ipak razlikuje od publike koju većinom privlači Netflix te su, osim američkih, na OYO-u dostupne i turske, talijanske, španjolske i, naravno, hrvatske serije i filmovi), dok bi ovaj video servis mogao konkurirati nekim servisima čija se primarna ponuda odnosni na američke, tj. hollywoodske naslove.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti