Dostupna je nova verzija Gmaila: Evo kako je aktivirati i koje novitete donosi

Najveći novitet jest povjerljivi mod koji će povećati sigurnost i privatnost komunikacije, no još nije aktiviran u novoj verziji Gmaila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2018. / 07:00

Galerija

Već je neko vrijeme poznato da Google priprema novu verziju najpopularnijeg servisa elektorničke pošte na svijetu, koja osim novog dizajna, donosi i neke zanimljive opcije koje će omogućiti sigurniju komunikaciju i veću privatnost.

Od ovog tjedna Google je korisnicima omogućio aktivaciju nove mrežne verzije Gmaila te jednostavno možete provjeriti je li novi Gmail dostupan i vama. Kada otvorite Gmail, u gornjem desnom kutu kliknite na kotačić i kada se otvore opcije, kliknite na prvu opciju – "isprobajte novi Gmail".

Ako vam se ono što vidite ne sviđa, na isti se način ponovno možete vratiti na staru verziju, no iako će nekim možda trebati određeni period privikavanja, pretpostavlja se kako će većini korisnika novi dizajn odgovarati.

Novi izgled i jednostavnije upravljanje mailovima

Osim novog izgleda, nova (web) verzija Gmaila donosi i brojne promjene i novitete, a jedan od najuočljivijih noviteta jest što više ne treba otvarati mail kako bi se izvršile određene radnje, poput arhiviranja, brisanja ili označavanja poruke pročitanom, već su te opcije sada dostupne čim mišem prijeđemo preko maila.

Gmail (foto: Google)

Također, tu se nalazi i jedna nova opcija – odgoda. Klikom na tu opciju možemo odabrati kada želimo ponovno primiti taj mail – postoji nekoliko brzih opcija, poput npr. odgode do sutra ili do vikenda, odnosno korisnici sami mogu namjestiti datum i vrijeme kada žele ponovno dobiti taj mail. Kada se datum i vrijeme podese, mail nestaje iz pristigle pošte (može mu se pristupiti u folderu u kojem se nalazi sva pošta) te ponovno stiže u prethodno određeno vrijeme.

Također, na sličan je način u novom Gmailu moguće otvarati poveznice poput fotografija i dokumenta te im se može pristupiti, odnosno otvoriti ih bez otvaranja samog maila.

U novom Gmailu bolje je integriran kalendar za koji se ikona nalazi s desne strane ekrana, kao i ikone za bilješke i zadatke, kojima je jednostavno pristupiti.

Najveća je novost povjerljivi mod

Mrežna verzija Gmaila sada dobiva i opciju koja je već dostupna u mobilnoj aplikaciji – smart reply, odnosno Google sam nudi odgovore na pristigle mailove.

Gmail (foto: Google)

Također, potencijalno opasni mailovi s phishing linkovima sada su bolje označeni te će se upozorenje prikazati u crvenoj kućici kako bi svima bilo jasno da je riječ o potencijalno opasnom sadržaju u mailu.

Najveći i najznačajniji novitet jest tzv. povjerljivi mod koji omogućaje sigurnu i privatnu komunikaciju između korisnika. Tako se s pomoću te opcije može odrediti vrijeme isteka maila, nakon kojeg sadržaj maila više nije dostupan.

Gmail (foto: Google)

Korištenjem te opcije ne šalje se klasični mail, već link za pristup mailu koji ima ograničeno trajanje. Primatelji ovakvih povjerljivih mailova neće ih moći prosljeđivati, kopirati i preuzimati na svoje uređaje, a čak postoji mogućnost korištenja dvostruke autentifikacije – prije otvaranja poruke, primatelj mora upisati poseban kod koji će dobiti SMS-om.

Treba napomenuti kako sve navedene opcije nisu odmah dostupne s novim Gmailom – npr. nismo mogli koristiti povjerljivi mod za slanje mailova te bi ovi noviteti trebali postati dostupni tijekom sljedećih mjeseci.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti