Može li Magic Leap ispuniti velika očekivanja?

Nakon osam godina i više od 2,3 milijarde dolara u financiranju, Magic Leap konačno je objavio svoj prvi uređaj za proširenu stvarnost.

Filip Krizmanić | 09.08.2018. / 13:26

Magic Leap One (Foto: Magic Leap) (Foto: Magic Leap)

Magic Leap, Creator Edition koštat će 2295 dolara (oko 15 tisuća kuna) i sigurno će razočarati bilo koga tko očekuje savršeno stapanje stvarnosti i računalne grafike koje Magic Leap prikazuje u svojim promotivnim materijalima.

Razlog je takvoj cijeni to što je Creator Edition napravljen za developere softvera, a ne potrošače.

Uređaj se sastoji od crnih naočala s prozirnim lećama, kompjutera u obliku diska i upravljača koji se drži u rukama. Magic Leap One zasad je dostupan samo u nekoliko gradova, uključujući New York, San Francisco, Los Angeles i Seattle, te može biti poslan bilo kojem programeru koji misli da bi ga mogao unaprijediti.

Sam sustav funkcionira na vrlo zanimljivu principu. Uređaj stvara promijenjenu, odnosno proširenu verziju prostora oko sebe te će, u stvarnom prostoru, stvoriti iluziju 3D modela koji mogu biti bilo kakve veličine ili na bilo kojoj udaljenosti. U promotivnom videomaterijalu kompanije prikazana je osoba koja na svome (pravom) dlanu drži virtualnog slona

Na današnjem tržištu još niti jedan VR uređaj nije opravdao očekivanja i osvojio korisnike, iako uglavnom imaju znatno manje cijene od Magic Leapova.

Zašto onda u Magic Leapu proizvode novi uređaj i zašto misle da će ovaj uređaj uspjeti?

Zato što ciljaju na drugačije tržište od svoje konkurencije. Umjesto fokusiranja na videoigre i medije, Magic Leap smatra da će njihov uređaj za proširenu stvarnost funkcionirati u poslovnoj sferi. Primjerice, kod tvorničkih radnika ili tehničara na terenu koji će pomoću njihova uređaja imati neposredan pristup informacijama o njihovoj okolini.

Rani pregledi Magic Leapova uređaja govore o tome da ima potencijala te će biti zanimljivo pratiti razvoj tog proizvoda i hoće li nam, kada se jednom usavrši, zaista omogućiti iskustvo uživanja u proširenoj stvarnosti kakvim smo ostali zadivljeni nakon objave prvih videozapisa te tehnologije. 
 

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti