Edward Snowden napravio je aplikaciju za nadzor doma

Najpoznatiji svjetski “zviždač” iz Rusije je svijetu ponudio svoju prvu mobilnu aplikaciju

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 24.12.2017. / 11:15

Aplikacija Haven
Aplikacija Haven

 Edward Snowden i dalje je u Rusiji, gdje se sklonio od progona Sjedinjenih Američkih Država, koje je po mnogima altruistički prokazao u njihovom “prljavom poslu” i prisluškivanju vlastitih građana, dok je za druge riječ o klasičnom “izdajici roda svoga”. Snowden gotovo sigurno neće biti izručen SAD-u, a da se ne bavi samo analizom onoga što se događalo njemu i njegovim istomišljenicima, bacio se na pravi posao i svijetu, u skladu sa svojim uvjerenjima, nudi svoju prvu mobilnu aplikaciju koja se bavi - sigurnošću doma.

Aplikacija je nazvana Haven, u prvoj fazi dostupna je samo za pametne telefone koji rade na Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android, a zamišljena je kao osobni asistent koji će vam pomoći da nadzirete vlastiti dom ili ured. Ono što je posebno zanimljivo, Snowden sugerira da se Haven ne instalira na glavni uređaj koji koristite, nego na neki od starijih Android pametnih telefona koje ste odbacili za dnevno korištenje ali ga još uvijek čuvate u pričuvi. Naravno, možete kupiti i novi uređaj, no i tu Snowden ima sugestiju, da uređaj bude iz kategorije jeftinijih.

Logično, s obzirom na to da će navedeni uređaj zapravo služiti kao nadzorna konzola, koristeći sve senzore koji današnji uređaji imaju. Detekcijom bilo kakve promjene u prostoru koji nadzire Haven će obavještavati vlasnika slanjem kriptirane poruke na primarni uređaj i to preko aplikacije Signal. Edward Snowden je uvjeren da je praktički jedino signal u stanju ponuditi zadovoljavajuću razinu sigurnosti, premda je ostavio mogućnost da korisnice koriste i Tor mrežu za slanje obavijesti s Havena na glavni uređaj koji koristite.

Uz sve navedeno, Snowden je dao mogućnost preuzimanja programskog koda Haven aplikacije, naravno potpuno besplatno. Iako je Android temelj svega, obavijesti o promjenama u vašem nadziranom prostoru možete primati i na Appleov iPhone, ukoliko bude zainteresiranih investitora i donatora, nije nemoguće da u budućnosti i svoj stariji iPhone pretvorite u uređaj za nadzor.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti