Europol upozorava: Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno se radi o prijevari

Kako prepoznati "turističku" prijevaru na internetu i zaštititi se? Europol je sastavio nekoliko korisnih smjernica.

Martina Čizmić | 12.06.2018. / 10:24

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Europol je pokrenuo informativnu kampanju kojom želi educirati i upozoriti građane Europe na potencijalne prijevare s turističkim aranžmanima.

Tijekom ljetnih mjeseci milijuni Europljana odlaze na godišnji odmor i putuju u strane zemlje. U nastojanju da uštede što više novca, mnogi često pretražuju internet ne bi li pronašli najpovoljniju ponudu.

Upravo tu vrebaju prevaranti koji privlače pozornost potencijalnih turista davanjem "ponude koja izgleda predobro da bi se propustila". No, upozoravaju iz Europola, nije rijetkost da se iza takve ponude ne skriva ništa dobro.

Od lažnih i nepostojećih zrakoplovnih linija do nepostojećeg smještaja, prevaranti su veoma kreativni u izmišljanju novih načina kako da izvuku i posljednji cent iz žrtvina džepa.

Kako prepoznati "turističku" prijevaru na internetu i zaštititi se? Europol je sastavio nekoliko korisnih smjernica.

Odaberite službene kanale

Rezervirajte smještaj direktno u hotelu ili kupujte zrakoplovne karte od ovlaštenih prodavatelja. Ulaznice za atraktivne događaje nemojte kupovati kod preprodavača jer postoji velika vjerojatnost da su krivotvorene, nećete ih dobiti ili ćete upasti u još veće nevolje ako pokušate s takvom ulaznicom ući na neki događaj.

Provjerite sve tvrtke

Uzmite si vremena i na internetu provjerite radi li se zaista o legitimnoj tvrtki. Pogledajte što su drugi putnici odnosno klijenti napisali o toj tvrtki i svom iskustvu na društvenim mrežama.

Budite sigurni da je to prava tvrtka

Obratite posebnu pozornost na ime internetske stranice i domenu. Budite potpuno sigurni da je to zaista tvrtka koju ste željeli kontaktirati. Ponekad razlika između .com i .eu znači da se radi o potpuno različitim kompanijama.

Plaćajte sigurno

Prije no što upišete svoje osobne financijske podatke (poput broja kreditne kartice), provjerite da ta internetska stranica koristi protokole koji vas štite (https).

Dobro pročitajte "sitna" slova

Raspitajte se o zaštiti od otkazivanja putovanja, možete li dobiti povrat sredstava, tko je odgovoran ako "zapnete" negdje na putu, komu se možete obratiti za pomoć, što je sve uključeno u cijenu.

Vjerujte svom instinktu

Ako vam nešto zvuči predobro i ne osjećate se sigurno, radije nemojte odabrati tu ponudu.

Prijavite prijevare

Ako se ipak dogodi da vas prevare, spasite što je moguće više dokaza (elektronskih i fizičkih) i odmah prijavite policiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti