Facebook i Amazon u utrci za TV prava engleske nogometne lige

Najveći internetski igrači ozbiljno su započeli bitke na polju sportskog streaminga uz sulude iznose

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 22.09.2017. / 07:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sportski događaji, kao što znamo, privlače stotine milijuna gledatelja, koje marketinške agencije spretno i profesionalno pretvaraju u ogromno tržište. Stoga su upravo prijenosi sportskih događaja posljednjih godina postali nevjerojatno unosan globalni posao, zato se za TV prava pojedinog natjecanja žestoko nadmeću najpoznatije i najmoćnije svjetske TV i produkcijske kompanije. S razvojem modernih tehnologija, brzog interneta i čudesni mogućnostima sportskih prijenosa na webu, odnosno onoga što nazivamo live streaming, u tu su se utrku uključili i internetski divovi…

Jedna od najpoželjnijih svjetskih nogometnih liga u kojoj se okreću ogromni novci jest engleska Premier liga. Na transfere nogometaša troše se budžeti kakvi se do samo prije godinu-dvije nisu smjeli niti spomenuti, a danas su postali realnost. Kako se troši na travnjacima, jednako tako, zapravo i više, troši se i ispred TV ekrana ili zaslona računala, što dokazuje i najnovija vijest, prema kojoj su se u borbu, pravu žestoku borbu za prava prenošenja utakmica engleske Premier lige uključili Facebook i Amazon.

Amazon se već dokazao u ovom poslu, kada je prošlog travnja “ukrao” prava za prenošenje američke NFL Twitteru, što je bila samo još jedna od potvrda da je IT branša i njezini najbogatiji predstavnici shvatila kako je live streaming dodatni, sigurni izvor novca. Za američko područje prava na Premier League drži kompanija NBC, koja je vlasnik prava do sezone 2021/2022 i za njih je iskrcala iznos od milijardu američkih dolara. Što se tiče prava prenošenja elitnog engleskog nogometnog natjecanja za europsko tržište, do sada su ih držali Sky i BT, ali aukcija za novi paket tek kreće.

Iz Manchester Uniteda, najpopularnijeg nogometnog kluba na svijetu, potvrdili su kako će se Amazon i Facebook uključiti u natjecanje i otkup TV prava, za koje bi “sretni dobitnik” mogao platiti ukupni iznos od nevjerojatnih 7 milijardi američkih dolara ili više! Jasno je, dakle, kako je, baš kao i kod nogometnih transfera, probijena gornja granica koju su mnogi smatrali nedodirljivom, baš kao što je jasno da se budućnost gledanja najboljih nogometnih liga (i ostalih sportskih natjecanja) polako seli s klasičnih TV platformi u svijet internetskog live streaminga.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti