Facebook uvodi nove opcije privatnosti zbog EU i GDPR-a

Pitanje kršenja privatnosti korisnika trenutno je najvažnije pitanje u Facebooku, a moglo bi ih i skupo stajati.

Martina Čizmić | 20.04.2018. / 16:13

Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Facebook je najavio uvođenje novih pravila privatnosti kojima će se pokušati prilagoditi novi i strožim pravilima koja kroz GDPR uvodi Europska unija.

No, pravila će vrijediti za korisnike iz cijelog svijeta, bez obzira dolaze li iz zemlje koja je članica EU ili ne.

Svi, bez obzira gdje žive, morati će revidirati kako Facebook koristi njihove podatke i donijeti odluke o svojoj privatnosti na Facebooku, istaknula je Erin Egan, šefica privatnosti u Facebooku.

Među ostalima, Facebook će svojim korisnicima ponuditi izbor žele li da im se prikazuju oglasi Facebookovih poslovnih partnera, žele li i dalje prikazivati političke, religiozne i informacije o svom bračnom stanju.

No, samo će u EU i Kanadi korisnici morati dati izričito dopuštenje da se njihovi podaci koriste u tehnologiji za prepoznavanje lica.

Upravo bi tehnologija prepoznavanja lica mogla Facebook skupo stajati. Naime, federalni sudac u Kaliforniji donio je odluku na temelju koje bi se protiv Facebooka mogla podići zajednička tužba, a koja bi ih mogla stajati milijarde.

Grupa korisnika iz Illinoisa planira podići tužbu protiv Facebooka jer smatraju da ta društvena mreža nije pravilno koristila tehnologiju prepoznavanja lica na objavljenim fotografijama.

Traže po pet tisuća dolara za svaki put kad je prepoznavanje lica korišteno bez njihovog znanja, a sudac koji je o slučaju odlučivao procijenio je kako bi se iznosi mogli kretati u milijardama dolara.

U Facebooku, naravno, vjeruju kako bi takva tužba bila neosnovana jer bi korisnici morali dokazati da im je zbog korištenja tehnologije prepoznavanja lica nanesena šteta.

S obzirom na sve probleme s kojima se Facebook suočava u posljednje vrijeme, još jedna tužba čini se samo kao kap u moru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti