Fantastični uređaji! Google napokon predstavio novu generaciju Pixel telefona

Osim odličnog hardvera, Google je veliku pažnju posvetio i softveru, a pogotovo softveru za kameru – sa stražnje strane samo je jedna kamera, no njene su mogućnosti impresivne

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2018. / 09:03

Galerija

Nova generacija Googleovih Pixel pametnih telefona bila je jedna od najlošije čuvanih tajni mobilne industrije – osim što su se o njima gotovo svakodnevno objavljivale nove informacije i fotografije, ovi su se telefoni čak mogli i kupiti u Hong Kongu prije službene najave. Na Googleovoj jučerašnjoj konferenciji ova je kompanija napokon predstavila Pixel 3 i Pixel 3 XL te su prvi dojmovi koje možemo pročitati na internetu odlični.

Iako hardverski nema nikakvih velikih noviteta ili nešto što već nismo vidjeli na mobilnom tržištu – veliki ekrani (5,5 inčni modela Pixel 3 i 6,3 inčni Pixela 3 XL – veći uređaj ima notch), Snapdragon 845, 4GB RAM-a 64/128GB prostora za pohranu podataka, većina novinara koji su imali prilike isprobati ove uređaje iznimno su zadovoljni s onim što su vidjeli.

Predstavljanje Pixela 3 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Osim što su atraktivniji od prethodnika, svi naglasak stavljaju na kvalitetu OLED ekrana koji su definitivno bolji u odnosu na Pixele druge generacije te posebno na kvalitetu fotografija snimljenih kamerama. Zanimljivo, Google se i dalje ne odlučuje za postavljanje dvije kamere sa stražnje strane ekrana (što je postalo standard na top modelima smartphonea), no zahvaljujući softveru, fotografije snimljene 12,2 MP kamerom (uz otvor blende f/1.8) su fantastične.

Kamera dolazi s opcijama optičke i elektroničke stabilizacije slike, automatskim fokusiranjem koje može pratiti objekt pri kretanju, ima mogućnost naknadnog fokusiranja dijelova fotografije i stvaranja efekta zamućene pozadine itd.

Predstavljanje Pixela 3 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Treba spomenuti i opciju Night Sight koja omogućuje snimanje fantastičnih fotografija i u uvjetima slabijeg osvjetljenja (bez korištenja bljeskalice), opciju Top Shot koja snima više fotografija u nizu i čak predlaže najbolju snimku (npr. ako je netko na slici zažmirio, Googleov softver preporučit će sliku na kojoj su oči otvorene), zatim opcija Super Res Zoom (nema telefoto kamere pa se za što kvalitetnije zumiranje Google također oslanja na softver), nadograđen je Google Lens itd.

S prednje strane nalaze se dvije 8MP kamere – osim klasične selfie kamere tu je i širokokutna kamera za grupne selfije.

Oba uređaja rade na posljednjoj verziji Androida (9 Pie), podržavaju Google Assistant, imaju mogućnost bežičnog punjenja, a ono što nemaju jest 3,5 mm izlaz za slušalice koji, nakon Applea koji je započeo ovaj trend, koristi sve manje mobilnih kompanija.

Predstavljanje Pixela 3 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pixel 3 i 3 XL mogu se prednaručiti već danas u SAD-u i još nekoliko zemalja (Hrvatska naravno nije na popisu) po početnim cijenama od 799 i 899 dolara, a početak prodaje najavljen je za 18. listopada.

Izvor: Android Police
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti