Francuska otvorila prvu "solarnu cestu" Wattway

Troškovi izgradnje "solarne ceste" još uvijek su preveliki u odnosu na električnu energiju koju proizvodi.

Martina Čizmić | 24.06.2017. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Malo normandijsko selo, Tourouvre-au-Perche, može se pohvaliti s prvom "solarnom cestom" na svijetu.

Tek kilometar duga cesta, nazvana Wattway, koja prolazi kroz selo pokrivena je s 2800 metara kvadratnih solarnih panela koji će proizvoditi električnu energiju za javnu rasvjetu.

Izgradnja je stajala 5 milijuna eura (37 milijuna kuna), a tijekom dvogodišnjeg testnog razdoblja koristit će ju otprilike 2000 vozila dnevno.

Prilikom otvaranja ceste, francuska ministrica ekologije Segolene Royal, istaknula je kako bi voljela vidjeti solarne panele i na francuskim autocestama. No, testiranja su do sad pokazala kako su isplativiji solarni paneli koji se instaliraju na nagnutim površinama poput krovova.

S obzirom na to da je tvrtka Colas, koja je postavila panele u državnom vlasništvu, kritičari smatraju kako postoji bolji način za trošenje državnog novca.

Naime, troškovi izgradnje "solarne ceste" još uvijek su preveliki da bi se mogli opravdati električnom energijom koja bi se mogla na njoj proizvesti.

Hoće li Francuska zaista dobiti "solarne autoceste" tek treba vidjeti, no u Colasu ističu kako već sad imaju u planu 100 projekata "solarnih cesta" od čega je polovica u Francuskoj, a polovica diljem svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti