Gideon Brothers pobjednik natječaja "Hrvatski startupovi na Start.Up! Germany 2018. Road Showu"

Gideon Brothers osvojio je nagradu žirija i sudjelovanje na Start.up! Germany 2018 Road Showu, a osvojili su i nagradu publike

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2018. / 13:49

Galerija

U Studiju smijeha u centru Zagreba sinoć je pet finalista natječaja prezentiralo svoje projekte pred publikom. Glavna nagrada ovog natječaja jest sudjelovanje na Start.up! Germany 2018 Road Showu koji organizira Krovno udruženje njemačkih vanjskotrgovinskih komora (DIHK), a koji će se od 7 do 12. listopada održati u Kölnu, Düsseldorfu i drugim gradovima u Ruhru. Cilj Road Showa je povezivanje njemačkih i međunarodnih startupova, venture capital fondova, gospodarstvenika i predstavnika politike.

Na natječaj se javila elita hrvatske startup scene, timovi koji su se već etablirali na hrvatskom, ali i međunarodnim tržištima te koji su prošli već barem jednu rundu financiranja. Kvaliteta prijava svjedoči o atraktivnosti velikog njemačkog tržišta za domaće startupove.

Dino Mandić (Foto: AHK Kroatien/Tomislav Smoljanović) (Foto: AHK Kroatien/Tomislav Smoljanovi?)

Na događaju čiji su domaćini bili Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora te Odjel gospodarstva Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu svoje projekte prezentiralo je pet timova.

Ivan Mrvoš iz Includea prezentirao je već dobro poznati i hvaljeni projekt pametnih klupa te je najavio širenja na nova tržišta, dok je Dino Mandić za svoj startup Sail Router koji kalkulira optimalnu rutu trgovačkih brodova mjerenjem uvjeta na moru (valova i struja), optimalne potrošnje goriva i hidrodinamike broda, osim druge nagrade, dobio i pohvale žirija jer njegov projekt povezuje moderne tehnologije i umjetnu inteligenciju s brodarskom industrijom koja ima dugu i uspješnu tradiciju u Lijepoj Našoj.

Projekt osječkog Tenzora nazvan Orqa FPV.One predstavio je Ivan Jelušić i riječ je o videonaočalama za upravljanje bespilotnim letjelicama i daljinski upravljanim vozilima, a Dario Boras prezentirao je projekt Parklioparking barijeru kojom se može upravljati pomoću pametnog telefonoma i s kojom želi riješiti jedan od velikih svjetskih problema – nedostatak parkirališnih mjesta. Parklio omogućava bolje upravljanje, rezervaciju, pa čak i iznajmljivanje vlastitih parkirnih mjesta.

Ivan Jelušić, Orqa (Foto: AHK Kroatien/Tomislav Smoljanović) (Foto: AHK Kroatien/Tomislav Smoljanovi?)

Pobjednik natječaja je Gideon Brothers, startup s područja robotike koji je osnovao Matija Kopić i koji je, zajedno s Milanom Račićem, objasnio način na koji će roboti mijenjati svijet te kako će u budućnosti sve kompanije postati robotske kompanije. Gideon Brothers radi na razvoju autonomnih robota koji će se koristiti u brojnim industrijama i koji bi trebali riješiti problem nedostatka radne snage – takvi autonomni roboti neće ljudima ukrasti poslove, već će biti inteligentni i raditi zajedno s njima.

I publika u kojoj su bili članovi Njemačko-hrvatske komore te predstavnici hrvatskih startup institucija, poslovnih anđela i drugi zainteresirani imali su mogućnosti izabrati svog favorita. Tako je i nagradu publike osvojio prvoplasirani Gideon Brothers, čiji predstavnici Matija Kopić i Milan Račić nisu krili zadovoljstvo.

Sven Thorsten Potthoff, direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, obznanio je da sva tri pobjednika osvajaju put na Startup Germany Road Show te vrijedne nagrade sponzora tvrtki Deloitte d.o.o. i SAP d.o.o.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti