Hakeri pokušali izazvati kaos na Olimpijskim igrama!

Iz Južne Koreje najavljivali su najsigurnije Olimpijske igre u povijesti, no već na samom otvaranju hakeri su izazvali kaos.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.02.2018. / 15:09

Haker (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Još početkom siječnja sigurnosne kompanije upozoravale su na hakerske napade na Olimpijske igre, dok su iz organizacije ZOI-ja tvrdili kako su spremni za sve prijetnje te će ovo biti najsigurnija Olimpijada u povijesti. No već prvog dana, odnosno tijekom svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara hakeri su snažno udarili na servere i računala u Pjongčangu te su, među inim, srušili stranicu i izazvali probleme s javnim Wi-Fijem, zbog čega neki posjetitelji nisu mogli isprintati karte. Iz organizacije ZOI-ja potvrdili su taj napad te napomenuli kako znaju njegov uzrok, no o njemu ne žele javno govoriti, već kažu kako je jedino bitno da su svi problemi riješeni do subote ujutro.

Napad s ciljem izazivanja kaosa

Cilj ovog napada nije bila špijunaža ili financije, već su hakeri htjeli izazvati kaos i destrukciju na otvaranju Olimpijskih igara, objavili su sigurnosni stručnjaci Talos Intelligence Groupa koji su analizirali podatke povezane s napadom.

Kod malwarea koji je korišten pokazuje kako nitko nije pokušao preuzeti podatke sa servera računala korištenih na Olimpijskim igrama, ukrasti lozinke ili prisluškivati, već je jedini cilj bio brisanje podataka s računala i sa servera na kojima su se nalazile kopije tih podataka. Srećom, posljedice napada nisu dugo trajale te su serveri ponovno osposobljeni nakon dvanaest sati, a dodatna analiza napada pokazala je još neke zanimljive činjenice. Naime, čini se kako je malware koji je izazvao kaos instaliran na servere puno prije početka ZOI-ja te se proširio računalnim sustavima jer su napadači imali informacije o korisničkim imenima, lozinkama i imenima servera.

Izvor napada dakle nije poznat, a zanimljivo je kako su iz Rusije još prije početka ZOI-ja objavili kako su uvjereni da će istrage zapadnih medija u slučaju potencijalnih napada sigurno pokazati rusku umiješanost, a dio pažnje istražitelja sigurno je usmjeren i prema sjevernim susjedima i Kim Jong Unu.

Izvor: BBC

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti