Hoće li zbog novih pravila Amazon, Google i ostali otići iz EU-a?

EU želi spriječiti, po njihovu mišljenju, nepravednu praksu tehnoloških divova. No hoće li oni na to pristati?

Martina Čizmić | 05.12.2018. / 12:16

Zastava EU-a (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Europski zakonodavci mogli bi otežati poslovanje velikih tehnoloških divova u Europskoj uniji. Točnije, EU planira pooštriti zakonodavni okvir kako bi ograničila moć i "korigirala" način na koji posluju Amazon, Google, Apple i drugi tehnološki divovi.

Naime, Europska je komisija još u travnju sastavila pravila kojima bi se spriječila nepravedna poslovna praksa koju, prema mišljenju EU-a, prakticiraju trgovine aplikacijama, internetske tražilice, web trgovine i stranice za rezervaciju hotela.

Prema tim pravilima, internetske tražilice poput Googlea morale bi otkriti svoje algoritme koji utječu na način na koji se rangiraju rezultati pretraživanja. Osim toga, internetski trgovci poput Amazona ne bi smjeli prodavati kopije proizvoda pod svojim imenom.

Kako piše Reuters, europski zakonodavci voljeli bi prijedlog pravila pretvoriti u zakone prije proljetnih izbora za Europski parlament.

Međutim, ni tehnološki divovi ne miruju. Lobiraju da EU malo uspori i pokuša prvo postići dogovor s tehnološkim kompanijama koji bi bio na obostranu korist.

Zemlje članice EU-a već su prihvatile zajedničko stajalište, koje je veoma blisko Komisijinom. Potrebno je dobiti još podršku parlamentarnog odbora prije nego što bi se moglo krenuti u daljnju zakonodavnu proceduru.

Uvedu li se ta nova pravila, veliki tehnološki divovi morati će promijeniti način na koji posluju u EU-u. Ovisno o tome koliko će pravila biti stroga, neki bi čak mogli i napustiti EU ili korisnicima ponuditi veoma "siromašnu" verziju svoje platforme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti