Hoćemo li u budućnosti umirovljene sportaše gledati kao esport zvijezde?

Tko zna, možda Luka Modrić za koju godinu osvoji i neki esport turnir?

Martina Čizmić | 08.12.2018. / 08:27

Igrači Real Madrida igraju videoigre (Foto: EA) (Foto: EA)

"Životni vijek" profesionalnog sportaša relativno je kratak i uvelike ovisi o sportu kojim se bavi i ozljedama koje ga tijekom bavljenja tim sportom prate. Neki "zablistaju" i povuku se na vrhuncu karijere, drugi se pak iznova vraćaju na terene nakon svake ozljede i ne žele odustati.

No, sa sve većom popularnosti esporta u svijetu, javlja se zanimljiv trend. Dok su do sad profesionalni sportski klubovi osnivali svoje esport momčadi, sad esport momčadi angažiraju profesionalne sportaše.

Tako je australski The Chiefs Esport Club angažirao profesionalnog igrača australskog nogometa Mitcha Robinsona. Robinson je potpisao ugovor kao novi Fortnite streamer.

Iako je prvenstveno igrač kluba Brisbane Lions, Robinson će, kad nije na terenu, pokušati pobjeđivati u Fortniteu. Istovremeno, The Chiefs će mu pružati potporu i treninge kako bi od njega napravili pravog esport profesionalca.

Da to i nije tako neobična i rijetka praksa, pokazuje i slučaj iz SAD-a gdje je igrač američkog nogometa JuJu Smith-Schuster potpisao suradnju s esport momčadi Faze Clan.

Smith-Schuster je inače strastveni igrač videoigara koji snima videa kako igra Call of Duty i Madden i objavljuje ih na svom kanalu na Twichu i YouTubeu. Prati ga gotovo 700 tisuća fanova na ta dva kanala, a s obzirom na to da se radi o jednom od najmlađih igrača u NFL-u, za očekivati je da će taj broj s godinama rasti.

Nama Europljanima nešto bliži zaljubljenik u esport je vozač Formule 1, Fernando Alonso, koji je pokrenuo svoj esport tim - FA Racing G2.

Esport je stvarnost, a ne fantazija ili igra, uvjeren je Alonso. To je platforma koja funkcionira ne samo za igrače videoigara već i za profesionalne vozače.

Iako se Alonsov tim natječe u simulacijama utkra kao što su Le Mans esport serija i F1, to ne znači da je natjecanje išta manje atraktivno.

Samo je nešto jeftinije od vožnje pravog automobila, rekao je nedavno Alonso.

Zanimljivo, poznati nogometaš Neymar odlučio je propustiti dodjelu nagrade "Zlatna lopta" (koju je ove godine osvojio naš Luka Modrić) kako bi odigrao Call of Duty i uživo prenosio svoju igru na Twichu. Bilo mu je jasno da nagradu neće dobiti pa zašto ne bi odigrao koju rundu. No, sudeći prema komentarima onih koji su gledali prijenos, Neymaru bi bilo bolje da se drži nogometnih terena. A onda opet, možda trenira kako bi Modrića pobjedio barem na virtualnom terenu, kad mu ne ide na nogometnom?

Hoćemo li u budućnosti gledati aktualne i bivše profesionalne sportaše koji nakon što odigraju svoje na terenima i borilištama, sjedaju pred računala i nastavljaju natjecanje u esport svijetu? Zašto ne?

Tko zna, možda Luka Modrić za koju godinu osvoji i neki esport turnir (kad je već sve drugo osvojio)? Nije tajna da se naši nogometaši opuštaju igrajući FIFA-inu nogometnu simulaciju. Ako ulože dovoljno truda, možda nakon nogometne karijere krenu u esportsku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti