Huawei predstavio Huawei Mate 10 i Huawei Mate 10 Pro s umjetnom inteligencijom

Pametni telefoni s prvim Kirin AI procesorom na svijetu donose brže i osobnije mobilno iskustvo.

Martina Čizmić | 16.10.2017. / 19:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je predstavio seriju pametnih telefona Huawei Mate 10 za koje kažu da su najpametniji među pametnim telefonima. Huawei Mate 10, Huawei Mate 10 Pro i Porsche Design Huawei Mate 10 uređaji su koji donose umjetnu inteligenciju u pametne telefone, a kombiniraju inovativni hardver i novu tehnologiju dvostruke kamere Leica.

Kako ulazimo u doba inteligencije, AI više nije virtualni koncept, već nešto što se upliće u naš svakodnevni život. AI može unaprijediti korisničko iskustvo, pružiti vrijedne usluge i poboljšati izvedbu uređaja, izjavio je Richard Yu, direktor Huawei Consumer Business Grupe te dodao: Huawei Mate 10 serija predstavlja prvu specifičnu mobilnu umjetnu inteligenciju Neural Network Processing Unit, čime pokreće novu eru pametnih telefona.

Huawei Mate 10 i Huawei Mate 10 Pro prvi su uređaji koje pokreće novi procesor Kirin 970 donoseći brže i osobnije mobilno iskustvo. Novi procesor Kirin 970 napravljen je uz pomoć naprednog TSMC 10nm poluvodičkog proizvodnog procesa, a sadrži osmojezgreni ARM Cortex CPU, dosad nikad viđen Mali G72 12-jezgreni GPU te prvi NPU dizajniran posebno za mobilne uređaje. Kirin 970 također sadrži i novi dvostruki ISP za fotografiju koja se pokreće umjetnom inteligencijom.

Specijalizirani NPU, u kombinaciji s Huaweijevom inovativnom HiAI mobilnom računalnom platformom, omogućuje procesoru Kirin 970 da ostvari 25 puta bolju izvedbu i 50 puta više energetske učinkovitosti za zadatke vezane uz umjetnu inteligenciju, u usporedbi s četiri jezgre Cortex-A73. Serija Huawei Mate 10 ujedno je i serija koja podržava superbrzo LTE spajanje i skidanje podataka. Uređaji dolaze s prvom dualnom 4G SIM podrškom na svijetu.

Kvalitete dizajna za novu razinu sofisticiranosti i udobnosti

S potpuno novim zaslonom Huawei FullView, Huawei Mate 10 sadrži 5.9-inčni ekran s 16:9 zaslonom, gotovo nevidljiv okvir ekrana i HDR10, dok 6-inčni Huawei Mate 10 Pro ima 18:9 OLED zaslon i HDR10. Na oba uređaja primijenjen je 3D stakleni dizajn prilagođen kako bi ergonomski legao u dlan. Uz to, Mate 10 Pro otporan je na vodu i prašinu.

Huawei je ponovno ostvario suradnju s tvrtkom Leica te napravio kameru s dvije leće za Mate 10 i Mate 10 Pro. Kamere kombiniraju 12-megapikselne monokromne senzore, stabilizaciju optičke slike (OIS), dvostruke leće s najvećim otvorom na svijetu od f/1.6 te Bokeh efekt i digitalni zoom koji se pokreću uz pomoć umjetne inteligencije. AI omogućuje i snimanje scena u realnom vremenu te prepoznavanje predmeta, pa se postavke kamere automatski prilagođavaju na temelju objekta i pozadine koja se fotografira. Kamera podupire i napredni AI digitalni zoom s detektorom pokreta za bistrije i oštrije fotografije.

Mate 10 i Mate 10 Pro opremljeni su baterijom jačine 4000 mAh koja posjeduje sistem Smart battery management. Njegova je glavna značajka razumijevanje i praćenje navika korisnika te pametno raspoređivanje resursa kako bi se maksimizirao životni vijek baterije. Baterija podupire brzo punjenje, što omogućuje uređaju da se s 1 posto baterije napuni na 20 posto u samo 10 minuta te s 1 posto na 58 posto u 30 minuta. Osim toga, Huawei SuperCharge prva je tehnologija brzog punjenja u svijetu koja je primila TÜV Fast-Charge Safety certifikat, garantirajući najsigurnije punjenje.

Mate 10 i Mate 10 Pro bit će prvi mobilni uređaji s novim sučeljem EMUI 8.0 koje pokreće Android 8.0 sustav. Značajke uključuju AI mehanizam koji u potpunosti koristi mogućnosti Kirina 970, pa tako donosi brže i preciznije iskustvo komuniciranja, značajku koja omogućuje povezivanje nove serije Mate 10 uređaja s većim zaslonom te podršku za puni doživljaj radne površine, kao što je zrcaljenje ili proširenje zaslona pametnog telefona kao na osobnom računalu.

U Hrvatskoj će Huawei Mate 10 Pro biti dostupan početkom prosinca po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 5.999,00 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti