Intervju: Otkrivamo zašto su studenti, ali i fakulteti "poludjeli" za STEM Games

Iako još nisu ni održane, sudjelovanje na STEM Games postaje stvar prestiža, o čemu govori i informacija kako su na nekim fakultetima već počele "kondicijske pripreme" za STEM Games.

Martina Čizmić | 11.03.2018. / 14:28

STEM Games (Foto: STEM Games) (Foto: STEM Games)

STEM Games je međunarodno studentsko natjecanje koje se održava od 8.-13. svibnja u Poreču. Iako će se ovo natjecanje ove godine održati po ptrvi put u Europi, interes studenata je velik. Očekuje se da će u Poreču snage odmjeriti više od tisuću natjecatelja iz cijele Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

Posebnost ovog događanja je u tome što ga organiziraju studenti za studente. Uz svoje redovite studentske obaveze, više od 100 volontera sa fakulteta i visokih učilišta iz cijele Hrvatske, organizira natjecanje koje je pobudilo ne samo zanimanje kolega studenata, već i natjecateljski duh među fakultetima.

O samom natjecanju, zadacima, ali i nagradama i iznenađenjima koje organizatori pripremaju, porazgovarali smo s članovima organizacijskog odbora Ivom Gospodnetić i Sašom Tepićem.

Saša Tepić i Iva Gospodnetić (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Kako su nam pojasnili, STEM Games obuhvaćaju natjecanje iz znanja i sporta, edukativni i, naravno, zabavni program. Zamišljenoe su kao natjecanja kroz četiri kategorije STEM područja -  biologije, kemije, matematike, fizike, strojarstva, elektrotehnike, računarstva i drugih područja.

I prije nego što studenti pobjegnu glavom bez obzira od još jednog "ispita", Iva i Saša ističu kako cilj natjecanja nije ispitivanje znanja studenata, već testiranje njihove sposobnosti da razmišljaju, surađuju u interdisciplinarnim timovima te pronađu zajedničko rješenje zadatka. Kroz natjecanje će studenti sami testirati svoje  kompetencije koje ne moraju nužno biti vezane samo uz STEM područje, ali su veoma važne na radnom mjestu i za suradnju u različitim timovima.

To je natjecanje gdje programer i matematičar zajedno rješavaju jedan problem, kako bi shvatili da jedan od drugo mogu nešto naučili. Tako će kasnije lakše sudjelovati u poslovnom okružju. Želimo da tim zajedno komunicira kako bi došli do rješenja, istaknuo je Saša.

Zadaci koje će studenti rješavati temelje se na problemima s kojima bi se mogli susresti u budućnosti.

Ovogodišnja tema STEM Gamesa adresira i obuhvaća sve probleme s kojima će se studenti susretati u budućnosti. Željeli smo ih motivirati da o tome razmišljaju i isprobaju svoja rješenja. Svaka od kategorija natjecanja imat će zadatak na temu NextGen Society koji su odobrili partneri natjecanja, pojasnila je Iva.

Osim natjecanja iz znanja, studenti će odmjeriti snage i u sportskim natjecanjima.

Neki je stereotip da studentice i studenti sa STEM orijentiranih fakulteta nisu dobri u sportu. Želimo dokazati upravo suprotno. Nema zdravog života bez sportske komponente. Stoga želimo poticati zdrav život i fair play, i sport i znanje, dodala je Iva.

Kako se prijaviti na STEM Games, koje nagrade očekuju najbolje i koja su još iznenađenja organizatori pripremili, pogledajte u videu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti