Istra prva dobila mobilnu mrežu s 5G funkcionalnosti

5G funkcionalnost pokazana je na improviziranome nogometnom igralištu uz tehniciranje prvotimaca NK Istre.

Martina Čizmić | 13.07.2018. / 15:30

Iva Šulentić, Boris Drilo, Ivan Barać i nogometaši NK Istre 1961 (Foto: HT) (Foto: HT)

Hrvatski Telekom je u Puli obilježio završetak modernizacije radijske pristupne mreže na području Istre čime su se stvorili preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području.

5G predstavlja potpuno novi mrežni koncept, kombinira prednosti fiksne i mobilne komunikacije. Iako će biti znatno brža od trenutno dostupnih mreža, 5G ne samo da pruža veću brzinu, nego i svoju ugrađenu mrežnu inteligenciju i sposobnost interoperabilnosti s drugim tehnologijama.

Istra je tako postala prva regija u zemlji na čijem je području instalirana najmodernija oprema koja uključuje dodatne kapacitete 4G mreže i najnovije funkcionalnosti (IoT).

Elvis Trešnjić i Antonio Gračić, nogometaši NK Istre 1961 (Foto: HT) (Foto: HT)

HT je uživo demonstrirao funkcionalnosti mreže pete generacije na prvoj 5G opremi na 3,5 GHz frekvencijskom spektru u Hrvatskoj. Nogometaši NK Istre Elvis Trešnjić i Antonio Gračić su na improviziranom terenu uspješno tehnicirali, pucali na gol i realizirali pogotke koristeći VR naočale koje reproduciraju snimku što se u realnom vremenu prenosila putem 5G mreže. Maksimalna ostvarena brzina prijenosa po korisniku je 1,4 Gbit/s i kašnjenje od oko 3 ms na radijskom sučelju, a upravo je to kašnjenje ključna razlika u mogućnostima 5G tehnologije u usporedbi s mrežama starije generacije. HT je pokazao realne mogućnosti 5G tehnologije koja se očekuje na području Republike Hrvatske u 2020., a koja je tek prvi korak u razvoju 5G tehnoloških mogućnosti.

Hrvatski Telekom se stalno priprema za novu eru tehnoloških promjena s odgovarajućom mrežom i uslugama, a prvi u Hrvatskoj uveo je i 5G. Iako digitalizacija već nudi fantastične mogućnosti, 5G će poput interneta sve društvene, gospodarske i tehnološke procese podići na novu razinu, osiguravajući još bolje mogućnosti i kvalitetu života za sve nas. 5G je pravi skok, industrijska revolucija koja transformira proizvodni sektor, zdravstvo, obrazovanje, prijevoz i gotovo svaki aspekt života, objasnio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije.

Za ovu demonstraciju implementirana je nova Ericssonova 5G radijska postaja, 5G aktivni antenski sustav koji uključuje MIMO tehnologiju (više prijemnih i odašiljačkih antena) te je korišten i prototip 5G korisničke opreme.

Jako smo sretni što je nedugo nakon prve demonstracije 5G, koja je održana krajem ožujka u Ericssonu Nikoli Tesli, naš strateški partner HT danas uživo demonstrirao mogućnosti 5G tehnologije upravo u Puli. Naime, projekt modernizacije mreže Hrvatskog Telekoma počeo je u Istri i nastavit će se i u ostatku Hrvatske. Ponosni smo što nas je Hrvatski Telekom odabrao kao strateškog partnera i što zajedničkim angažmanom uspješno moderniziramo njihovu mrežu što znači da će cjelokupna HT mreža do dodjeljivanja koncesije od strane regulatora, biti u potpunosti spremna za 5G, istaknuo je Ivan Barać, direktor prodaje i marketinga za HT iz Ericssona Nikole Tesle.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti