Iz Samsunga potvrdili: Galaxy S9 stiže sljedećeg mjeseca

Sljedećeg mjeseca u Barceloni će se održati Mobile World Congress, a najveće zvijezde trebala bi biti dva nova modela Samsungovih telefona Galaxy S.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2018. / 08:37

Samsung Galaxy (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ovog tjedna u Las Vegasu na sajmu potrošačke elektronike CES vidjeli smo nekoliko zanimljivih modela pametnih telefona, no dio mobilnih kompanija svoje najjače adute planira predstaviti sljedećeg mjeseca u Barceloni gdje se svake godine održava najveći sajam posvećen mobilnim tehnologijama Mobile World Congress.

Iako na MWC-u možemo očekivati velik broj fantastičnih pametnih telefona, tableta i pametnih satova, već je sada gotovo sigurno koji će uređaj biti najveća zvijezda sajma. Naime, iz Samsunga su ovog tjedna potvrdili kako će u Barceloni predstaviti nove modele pametnih telefona iz svoje popularne Galaxy S serije – S9 i S9+. Osim informacija o predstavljanju koje je s novinarima podijelio šef mobilne divizije ove kompanije DJ Koh, trenutno nisu poznati neki (službeni) detalji o novim pametnim telefonima, no na temelju brojnih dosadašnjih glasina otprilike znamo što možemo očekivati, iako Samsung uvijek može iznenaditi s nekim novitetom.

Oba modela pokretat će nova generacija Qualcommova procesora Snapdragon, odnosno Samsungova Exynosa, imat će još manji okvir oko ekrana, a senzor za otiske prstiju bit će pomaknut, no navodno će se i dalje nalaziti sa stražnje strane telefona. Prošlog mjeseca Synaptics je predstavio senzor integriran u sam ekran te je na CES-u Vivo prikazao prvi model koji dolazi s ovim senzorom, ali čini se kako će Samsung, barem kada je u pitanju S9, pričekati s novom generacijom senzora. Što se dizajna tiče, telefoni bi trebali biti slični prethodnicima, a neke glasine kažu kako bi Samsung od ove godine neke napredne opcije poput dvije stražnje kamere i veće količine radne memorije mogao koristiti samo u većem i skupljem modelu S9+. Tu taktiku primijenio je npr. Apple na iPhone/iPhone Plus modelima te ćemo sačekati još mjesec i pol kako bi vidjeli hoće li se na isti potez odlučiti i Samsung.

Inače, ova je kompanija modele S8 i S8+ predstavila prošle godine na posebnoj konferenciji održanoj u ožujku u New Yorku, dok su se telefoni u prodaji pojavili u travnju, a na ZDnetu kažu kako početak prodaje Samsungovih devetki možemo očekivati tijekom ožujka.

Osim o novim modelima Galaxyja, Koh je spomenuo i smartphone sa savitljivim ekranom (navodno će imati 7,3-inčni ekran i moći će se saviti kao knjiga) te se nada da će ga predstaviti tijekom sljedeće godine. Podsjetimo, prošle godine spominjalo se predstavljanje u 2018., no postoje još određeni problemi koje inženjeri moraju riješiti prije službenog predstavljanja ovog uređaja koji bi mogao donijeti revoluciju na tržište smartphonea.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti