Izrađena baterija koju može napajati samo jedna kap sline

Baterija bi mogla napajati medicinske naprave poput testova za trudnoću ili HIV testova.

B.F.M. | 12.08.2017. / 07:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Možete izraditi bateriju od limuna, rajčice, naranče, ili nekoliko kovanica. A sada, zahvaljujući čudu moderne znanosti, možete izraditi bateriju i od sline. Istraživači sa Sveučilišta u Binghamtonu napravili su bateriju koju aktivira jedna kap sline, a potom može generirati dovoljno električne energije da 20 minuta napaja LED žarulju.

"Baterija je napravljena od posebnih bakterijskih stanica koje imaju sposobnost prikupljanja vanjskih elektrona na elektrodu", rekao je Seokheun Choi, profesor na Sveučilištu u Binghamton i jedan od istraživača.

"Ova baterija može se koristiti i u ekstremnim klimatskim uvjetima poput onih u pustinji. Sve što vam treba je organska tvar kako bi ste rehidrirali i aktivirali bakterijske stanice koje su zamrznute", objasnio je Choi.

U ovoj bateriji slina ima dvije funkcije, objašnjeno je u članku Popular Sciencea, Ona zamrznute stanice budi iz njihovog sna i pruža hranu za mikroorganizme. Baterija će početi proizvoditi energiju samo nekoliko minuta nakon što pljunete na nju. Choi je rekao da je ovo "prva bio baterija bazirana na papiru koju aktiviraju tjelesne tekućine".

Baterija se može koristiti kako bi napajala testove za trudnoću, HIV testova, i ostale medicinske uređaje. To je velika prednost u državama u razvoju, u kojima si mnogi ljudi ne mogu priuštiti konvencionalne baterije. Osim sline, bateriju može pokrenuti bilo koji izvor organskog materijala, uključujući kapi prljave vode.

Baterija je izrađena od nekoliko materijala, uključujući papir, ugljik i vosak za printanje. Lako se proizvodi i lako ju je baciti, što je prednost kada se uspoređuje s konvencionalnim baterijama, koje nakon bacanja ispuštaju otrovne kemikalije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti