Kad država ne da novac, grad izda vlastitu kriptovalutu

Kriptovalute kao način za osiguravanje financiranja grada i kad je država u blokadi? Zašto ne.

Martina Čizmić | 10.02.2018. / 14:53

Pametni grad (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Iako se ludilo oko kriptovaluta nešto smirilo nakon pada vrijednosti bitcoina, to ne znači da je interes za virtualnim valutama u potpunosti nestao.

Brojne zemlje, institucije i tvrtke već jesu ili još razmišljaju o izdavanju vlastite kriptovalute koju bi koristili za prikupljanje sredstava. No, u SAD-u jedan grad razmišlja u istom smjeru.

Radi se o Berkeleyu, kalifornijskom gradu koji je poznat po svom sveučilištu, ali i liberalnim stavovima. Ideja za izdavanje kriptovalute na razini grada zapravo se rodila iz čiste nužde. Naime, Berkeley je ovisan o federalnom financiranju, koje se dovodi u pitanje kad god se vladajući u Kongresu ne mogu dogovoriti oko budžeta.

Kako bi izbjegli takvu neizvjesnost, vodeći ljudi grada odlučili su napraviti vlastitu kriptovalutu i održati ICO (inicijalnu ponudu kriptovalute) kako bi prikupili novac za normalno funkcioniranje grada.

Kriptovaluta, koja za sad još nema ime, imala bi uporište u gradskim obveznicama, koje se inače izdaju i prodaju kako bi se prikupio novac za kapitalna ulaganja. Kupci Berkeleyeve kriptovalute mogli bi ju koristiti u trgovinama, restoranima pa čak i platiti najamninu stana kod poduzetnika koji bi sudjelovali u tom projektu.

Planovi su ambiciozni. Ukoliko se izdavanje Berkeleyeve kriptovalute pokaže isplativom, gradski bi oci prikupljeni novac usmjerili za rješavanje siromaštva i problema beskućnika u tom gradu. Nadaju se da bi u budućnosti, beskućnici umjesto socijalnih bonova, dobivali kriptovalutu za plaćanje hrane i usluga.

Ako sve prođe bez problema, Berkeley bi mogao održati ICO sredinom svibnja ove godine, ali i pokazati drugim gradovima koji se suočavaju s istim problemom kako izbjeći probleme s financiranjem.

Tko zna, možda bi i koji grad u Hrvatskoj mogao nešto naučiti iz američkog primjera i izdati vlastitu kriptovalutu?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti