Kupujete novi smartphone? Ovo su najbolji novi modeli

U Barceloni traje najveći mobilni sajam na svijetu na kojem su predstavljeni brojni zanimljivi pametni telefoni koje uskoro očekujemo i na našem tržištu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2017. / 07:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trenutno se u Barceloni odvija najveći mobilni sajam na svijetu na kojem je dio tehnoloških kompanija predstavio najjače modele s kojima kreće u osvajanje tržišta i borbu sa Samsungom i Appleom. Iako je Nokia 'uzela' veliki dio medijske pozornosti s novom generacijom legendarnog modela 3310, najatraktivnije modele predstavili su LG, Huawei, Sony i druge kompanije, čije pametne telefone na tržištu možemo očekivati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Ako uskoro namjeravate kupiti novi pametni telefon, razmislite o nekom od novih modela koji su krajem prošlog i početkom ovog tjedna predstavljeni u Barceloni.

Sony Xperia XZ Premium i Xperia XZs

Sonyjev Premium model prvi je pametni telefon koji dolazi s najnovijom verzijom Snapdragon 835 mobilnog procesora (iako su ranije glasine govorile kako je Samsung do travnja rezervirao sve količine ovog procesora), ima 5,5 inčni 4K HDR ekran, 4GB RAM-a, 64GB memorije proširive microSD memorijskim karticama, otporan je na vodu i prašinu te radi na Androidu 7.1 Nougat. Po specifikacijama ovo je jedan od najjačih modela na tržištu, no iz ove kompanije nisu objavili podatke koji će zanimati sve potencijalne kupce – početak prodaje i cijenu ovog uređaja. Model Xperia XZs dolazi s manjim, 5,2 inčnim Full HD ekranom, pokreće ga Snapdragon 820 procesor, također ima 4GB RAM-a i 64GB (proširive) memorije, a oba modela imaju stražnju 19MP kameru s Motion Eye tehnologijom koja omogućava 'super sporo' snimanje videozapisa s 960 fps.

Huawei P10 i P10 Plus

Huawei je s prošlogodišnjim modelima visoko podigao ljestvicu za svoje buduće uređaje, a iako njegov nasljednik, odnosno nasljednici ne donose neku mobilnu revoluciju, mogu se pohvalitii s boljim hardverom, snažnijim baterijama te, poput modela P9/P9 Plus, dvije kamere razvijene u suradnji s Leicom koje garantiraju vrhunsku kvalitetu snimljenih fotografija. Model P10 ima ekran dijagonale 5,1 inča Full HD rezolucije, dok model Plus ima 5,5 inčni 1.440p ekran, a oba uređaja pokreće Kirin 960 procesor te imaju 4GB RAM-a i 64GB memorije koja se može povećati s microSD memorijskih karticama. Na europskom tržištu trebali bi se pojaviti tijekom sljedećeg mjeseca po cijeni od 649 eura za P10, odnosno 699 eura za Plus model.

Moto G5 i G5 Plus

Poput Sonyja i Huaweija, i Lenovo je predstavio dva nova pametna telefona iz Moto G serije – jedan klasični s dijagonalom ekrana od pet inča te model s 5,2 inčnim ekranom, a iako hardverski ovi uređaji ne mogu konkurirati najjačim modelima, korisnicima su iznimno zanimljivi zbog odličnog omjera cijene i kvalitete. G5 pokreće Qualcommov Snapdragon 430, ima 2GB RAM-a i 16, odnosno 32GB memorije koja se može proširiti microSD memorijskim karticama. Rezolucija stražnje kamere iznosi 13MP, sprijeda je 5MP kamera, a cijena ovog uređaja u SAD-u iznosit će 229 dolara. Moto G5 Plus radi na jačem procesoru (Snapdragon 625), ima od 2 do 4GB RAM-a, 16, odnosno 64GB memorije koja se također može proširiti microSD karticama te kvalitetniju kameru rezolucije 12MP. Oba modela imaju senzor za otiske prstiju, metalna kućišta i posljednju verziju Androida, dok G5 Plus koristi Lenovovu TurboPower tehnologiju za brzo punjenje baterije.

LG G6

O LG-u G6 pisali smo jučer te je riječ o telefonu za kojeg novinari kažu da korisnicima donosi upravo ono što trebaju. Karakterizira ga veliki ekran dijagonale 5,7 inča omjera stranica 18:9 i mali okvir oko ekrana tako da ovaj uređaj ne djeluje (pre)veliko i može ga se koristiti s jednom rukom. Dolazi s prošlogodišnjim Qualcommovim procesorom (Snapdragon 821), vodootporan je, ima dvije kamere (jedna sa širokim, jedna s uskim kutom), 4GB RAM-a i do 64GB memorije za pohranu podataka.

Nokia 3 i Nokia 5

Osim nove verzije modela 3310, HMD Global predstavio je i dva nova pametna telefona koje pokreće Android i koji bi korisnicima mogli biti zanimljivi zbog pristupačne cijene. Nokia 3 tako dolazi s 5 inčnim HD ekranom, pokreće je MediaTekov četverojezgreni procesor, ima 2GB RAM-a i 16GB memorije, stražnju i prednju kameru rezolucije 8MP, a njena cijena iznosi 140 eura. Model Nokia 5 skuplji je 50 eura te ima malo veći ekran (5,2 inča), bolji procesor (Snapdragon 430) te također 2GB RAM-a i 16GB prostora za pohranu podataka. Rezolucija stražnje kamere iznosi 13MP, dok se s prednje strane nalazi 8MP kamera, a odlična vijest za sve buduće vlasnike ovih telefone jest što će imati besplatan prostor na Google Driveu za pohranu fotografija.

BlackBerry KeyOne

Osim 'zmije u boji' na Nokiji 3310, ovogodišnji MWC donio je i 'povratak tipkovnice' – za sve one koji i dalje preferiraju BlackBerry i telefone s tipkovnicom, predstavljen je model KeyOne. Novi Blackberry ima 4,5 inčni ekran rezolucije 1620x1080 piksela omjera stranica 3:2 ispod kojeg se nalazi hardverska tipkovnica. Kombinacija štedljivog Snapdragona 625 i velike baterije kapaciteta 3505mAh trebala bi osigurati duže trajanje baterije u odnosu na konkurenciju, ovaj uređaj također radi na Androidu 7 te dolazi s integriranim BlackBerryjevim softverom (DTEK, BBM, BlackBerry Hub). Na američkom tržištu pojavit će se tijekom travnja po cijeni od 549 dolara, a iako ne treba očekivati veliku potražnju, ovaj bi uređaj mogao privući onaj mali dio poslovnjaka koji su, nakon svih ovih godina, ostali vjerni ovom brandu i hardverskim tipkovnicama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti