Matevž Lenarčič uspješno napravio let oko svijeta u svojoj ultralakoj letjelici

Nakon 182 sata leta i prijeđenih više od 42 000 kilometara, Matevž se umoran ali dobro raspoložen vratio u Portorož.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 23.04.2016. / 11:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Slovenski pilot Matevž Lenarčič je u petak, 22. travnja, u devet sati ujutro poletio iz Dubrovnika te je oko podneva sletio na aerodrom u Portorožu i tako uspješno zaključio svoj ovogodišnji let oko svijeta ispuniviši i glavni cilj misije - mjerenje koncentracije crnog ugljika. 

Sa ultralakom letjelicom Dynamic WT 9 Matevž Lenarčič je za 182 sata preletio preko 42 000 kilometara, uz 15 zaustavljanja, od kojih su dva slijetanja bila neplanirana. Neplanirano je bilo također i slijetanje u Dubrovnik, odakle je Lenarčič rano ujutro krenuo na zadnju etapu prema Portorožu. Na putu, kojeg je započeo 25. ožujka također u Portorožu, bilo je i određenih poteškoća, većinu su uzrokovali ljudi ili vrijeme. Najviše problema Lenarčič je imao sa kontrolama leta na Havajima, Marshallovim otocima i u Ujedinjenim arapskim emiratima, dok mu je vrijeme najveće neugodnosti priredilo u Meksičkom zaljevu i iznad Saudijske Arabije, gdje je zbog izuzetno jakog vjetra morao odustati od planiranog puta i prije vremena sletjeti u Hurghadu, u Egiptu. Ultralaki zrakoplov Dynamic WT 9 je, prema pilotovim riječima, tijekom cijelog leta funkcionirao besprijekorno, let u njemu bio je sasvim udoban, a ispostavilo se je također da je Dynamic WT9 izuzetno siguran i u najtežim uvjetima leta i pod najvećim opterećenjima. Pilot je poslije 29 dana provedenih na putu oko svijeta, mada dobro raspložen, djelovao iscrpljeno i umorno.



Glavni cilj misije – prikupljanje podataka o koncentracijama i izvoru crnog ugljika, također je u cjelini uspješno ostvaren. Uz pomoć prototipa uređaja Aethalometer, koji je patentirala slovenska tvrtka Aerosol, prikupili su veliki broj podataka o koncentracijama ovog, drugog po štetnosti, uzročnika efekta staklenika. U slijedećim tjednima će podatke detaljno proučiti i izraditi studiju a rezultate predstaviti međunarodnoj znanstvenoj javnosti. Prema prvim ocjenama stručne skupine GreenLight WorldFlight, koju predvodi fizičar Griša Močnik, mjerenja su pokazala vrlo male koncentracije iznad oceana i ponekad iznenađujući visoke koncentracije iznad područja koja se nalaze u blizini različnih tipova izvora zagađenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti