Microsoftov konkurent iPadu: Uskoro stiže manji i jeftiniji tablet Surface

Nadolazeći Surface trebao bi imati ekran dijagonale 10 inča, cijenu oko 400 dolara, 4 GB RAM-a i 64 odnosno 128 GB prostora za pohranu podataka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2018. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Microsoftu se pripremaju za napad na Appleov iPad i tržište tableta te bi u drugoj polovici godine (iako neke glasine spominju čak i lipanj) ova kompanija trebala predstaviti novi model uređaja Surface koji će imati manji ekran i bit će cjenovno pristupačniji u odnosu na aktualne modele tih uređaja.

Dok uređaji Surface Pro imaju ekrane dijagonale 12,3 inča, nadolazeći tablet imat će ekran dijagonale 10 inča, čime će ta kompanija zakoračiti na teritorij na kojem dominira Apple sa svojim tabletima čija dijagonala iznosi 9,7 inča. Informacije koje su ovog tjedna objavili tehnološki mediji, a koje iz Redmonda ne žele komentirati, kažu kako će cijena Microsoftova nadolazećeg uređaja iznositi oko 400 dolara, što je jeftinije od aktualnih modela Surfacea, no i dalje je skuplje od 329 dolara, koliko iznosi cijena posljednjeg modela Appleova tableta.

Izvori upoznati sa situacijom u Microsoftu novinarima ZDneta otkrili su i neke detalje oko samog uređaja – trebao bi ga pokretati procesor Intelov Core m, imat će 4 GB RAM-a i 64, a možda i 128 GB prostora za pohranu podataka, USB Type-C priključak (kakav još nema niti jedan model Surfacea Pro), radit će na Windowsima te će biti dvadesetak posto lakši.

Spominje se i LTE verzija tableta s kojom bi njegovi vlasnici mogli konstantno biti povezani s internetom, a neće se isporučivati s dodatnom tipkovnicom – Microsoft navodno priprema jeftiniju verziju tipkovnice, stylusa i miša.

S ovim uređajem, slaže se dio analitičara, Microsoft želi uzeti što veći dio obrazovnog tržišta na kojem će također konkurirati Appleu, ali i Googleu. Naime, posljednji model Appleova iPada jeftiniji je za obrazovne ustanove (299 dolara), dok su Googleovi prijenosnici Chromebook iznimno popularni u školama zbog svoje niske cijene.

Konkretne i službene informacije o novom i jeftinijem Surfaceu trebali bismo saznati možda već tijekom sljedećeg mjeseca, no veća je vjerojatnost da će to biti nakon ljeta.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti