Ministarstvo turizma pokreće 40 milijuna kuna vrijednu digitalizaciju turističkog sustava

Predstavljen projekt koji će kroz pet novih javnih e-usluga iz temelja promijeniti procese u turizmu te pružiti dodatne prednosti pružateljima usluga i turistima.

Martina Čizmić | 04.12.2018. / 13:26

Predstavljanje projekta e-turizam (Foto: Ministarstvo turizma) (Foto: Ministarstvo turizma)

Ministarstvo turizma predstavilo je gotovo 40 milijuna kuna vrijedan projekt Hrvatski digitalni turizam – e-turizam. Riječ je o projektu kojem je cilj, uz pomoć naprednih tehnologija unaprijediti turistički sektor i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu, povećati učinkovitost kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva, smanjiti troškove pružanja javnih usluga i mogućnost pogrešaka u pružanju istih te u konačnici, imati središnju ulogu u promoviranju hrvatskog turizma.

U cilju bržeg, kvalitetnijeg i jednostavnijeg poslovanja dionika u turizmu te javne uprave, projekt Hrvatski digitalni turizam – e-turizam, donosi pet novih javnih e-usluga koje će se razviti do kraja 2020. godine, a koje će povezati postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav: Središnji turistički registar, sustav za prijavu i odjavu gostiju e-Visitor, platformu croatia.hr te e - usluge upravnih i neupravnih postupaka.

 U Ministarstvu turizma, usmjereni smo prema novim tehnologijama, efikasnom povezivanju svih dionika u turizmu, razvoju proizvoda te promociji turizma kroz moderne komunikacijske kanale. Stoga je projekt Hrvatski digitalni turizam koji će turistički sustav učiniti još efikasnijim i povezanijim, naš odgovor na promjene i potrebe tržišta. Uz brojne benefite za pružatelje usluga u turizmu i same korisnike, ovaj projekt podržava i učinkovitu primjenu turističkih zakona koji su u procesu izmjena i čime će se dodatno doprinijeti administrativnom rasterećenju dionika u turizmu. Projekt je to kojim zatvaramo godinu digitalne transformacije na svjetskoj razini, kako ju je proglasila i Svjetska turistička organizacija, te uvodimo hrvatski turizam u novo, digitalno doba i tako još jednom potvrđujemo da je Hrvatska, ne samo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, već i lider u turističkim inovacijama, istaknuo je prilikom predstavljanja projekta, ministar turizma Gari Cappelli.

U provedbu projekta uključena je i Hrvatska turistička zajednica kao nositelj razvoja javnih e-usluga: prijave i odjave gostiju te pružanje turističkih informacija i promoviranje hrvatskog turizma kroz platformu croatia.hr.

Hrvatski digitalni turizam predstavlja važan i sveobuhvatan projekt koji će cjelokupni hrvatski turistički sustav podići na višu razinu učinkovitosti. Naš glavni cilj bit će povezivanje cijelog sustava turističkih zajednica na turističko-informacijskom portalu Croatia.hr koji će biti raspoloživ u deset jezičnih varijanti te koji će korisnicima nuditi brojne usluge na jednom mjestu. Također, kroz ovaj projekt dodatno ćemo unaprijediti naš jedinstveni i nagrađivani sustav prijave i odjave gostiju eVisitor, za čiju su implementaciju interes iskazale zemlje poput Japana, Italije, Novog Zelanda, Alžira i BiH, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Projektom Hrvatski digitalni turizam tako će dvije već postojeće usluge, sustav za prijavu i odjavu gostiju e-Visitor i platforma croatia.hr, doživjeti nadogradnju i daljnju digitalizaciju, kreirat će se Središnji turistički registar, a postojeće administrativne usluge upravnih i neupravnih postupaka zaživjet će i online.

Cilj Središnjeg turističkog registra je korisnicima omogućiti na jednom mjestu izdavanje ažurnih informacija, potvrda ili izvoda o postojećim ugostiteljskim objektima, pružateljima usluga u turizmu i sustavu turističkih zajednica. Nadalje, novom e-uslugom Upravni postupci, postupci poput zahtjeva i izdavanje rješenja za kategorizacijom, razvrstavanjem ili primjerice rekategorizacijom ugostiteljskih i turističkih objekata, moći će se provesti putem Interneta, dok će novom e-uslugom svi Neupravni postupci dodjele potpora za razvoj u turizmu, biti dostupni na jednom mjestu te će omogućiti popunjavanje zahtjeva, autentifikaciju, uvid u status obrade zahtjeva te dobivanje rješenja putem Interneta.

E-turizam će tako olakšati brojne birokratske procese i reducirati vrijeme potrebno za iste, a povećati će se i transparentnost javne uprave u turizmu kroz pružanje ažurnih turističkih informacija prema građanima u domeni turizma.

Projekt Hrvatski digitalni turizam – e-turizam, dio je sveobuhvatne strategije e-Hrvatska 2020. Uz mnogo dionika uključenih u projekt, službeni partneri projekta su Turistička zajednica Splitsko –dalmatinske županije i Ured državne uprave Splitsko – dalmatinske županije.

Cjelokupni projekt podržan je od strane Europske Unije, odnosno sufinanciran je sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova (85%) i donosi brojne prednosti koje su prepoznate i u drugim zemljama. U kontekstu održivosti, bitno je napomenuti da će zbog provedbe projekta nastati velike financijske uštede u dijelu smanjenja troškova što će na bazi od: 160.000 rješenja koliko se izdaje pružateljima usluga u turizmu činiti uštedu od 460.000,00 HRK.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti