"Mrtvi kut" je mrtav: Kome još trebaju retrovizori?

Lexus će u svoj model ES umjesto klasičnih retrovizora, ugraditi digitalne. Ali samo u Japanu.

Martina Čizmić | 13.09.2018. / 17:54

Galerija

Svaki vozač zna da su retrovizori ne zamjenjivi u vožnji. No, loše podešeni retrovizori mogu dodatno otežati vožnju. Tek ako vam netko na parkiralištu zbog neoprezne vožnje otkine retrovizor, shvaćate koliko su zapravo važni.

U Japanu imaju malo drugačiju filozofiju vezanu uz retrovizore. Još 2016. godine ozakonili su primjenu sustava kamera i ekrana umjesto retrovizora.

Princip je jednostavan. Tamo gdje se na automobilu obično nalazi retrovizor, nalazi se kamera koja snima sve što se događa i sliku šalje na ekrane koji se nalaze unutar samog vozila.

Iako je takav sustav bio dopušten, tek se Lexus odvažio primijeniti ga u praksi. I moramo priznati, izgleda nevjerojatno.

Novi Lexus ES tako dolazi bez klasičnih retrovizora. Opremljen je "digitalnim vanjskim ogledalima" donosno kombinacijom kamere i LCD ekrana. Tako će novi Lexus ujedno biti prvi automobil iz masovne proizvodnje koji će imati takav digitalni sustav.

Digitalni retrovizori ne samo da pokazuju ono što se događa iza automobila, već i proširuju kut gledanja te se prilagođavaju smjeru u kojem se automobil kreće. Tako se u potpunosti eliminira "mrtvi kut". Sustav će se dodatno pobrinuti da alarmira vozača ako mu se približava automobil, a on poželi promijeniti kolničku traku.

Dodatna je prednost ovakvih retrovizora što su same kamere mnogo manje pa je vidljivost i aerodinamičnost bolja.

Iz Lexusa poručuju i kako su prilikom dizajna kamere razmišljali o padalinama pa su tako kamere otporne na nakupljanje kišnih kapi i snijega.

Pogledajte u videu kako novi Lexus ES s digitalnim bočnim ogledalima izgleda i funkcionira, a onda duboko uzdahnite jer je dostupan samo i isključivo u Japanu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti