Mundus - društvena igra koju su osmislili zagrebački srednjoškolci

Iako je Mundus još uvijek u fazi prototipa, gdje god se pojavi izaziva veliku pozornost.

Martina Čizmić | 04.02.2018. / 08:35

Društvena igra Mundus (Foto: Anamaria Batur) (Foto: Anamaria Batur)

Na svijetu se svakog dana pojavi nekoliko desetaka ili čak stotina novih društvenih igara. Neke su temeljene na klasičnom igranju pomoću kockica i ploče za igranje, druge se pak temelje na tehnologiji i ciljaju na mlađe generacije.

No, trojica srednjoškolaca iz Zagreba osmislila su društvenu igru koja je uspješno spojila klasičnu društvenu igru na ploči i modernu tehnologiju u obliku pametnog telefona. Filip Hercig, Matija Fućek i Fran Zekan autori su igre koju su nazvali Mundus i koja je spoj Monopolija, Sraza, Rizika i kviza, a igra se na ploči koja je povezana s pametnim telefonom.

Svaki igrač pomiče svoju figuru po ploči i odgovara na pitanja koja se pojavljuju na ekranu pametnog telefona. Ako igrač odgovori točno, osvaja jedno polje, ako pogriješi, za kaznu gubi jedno polje.

Igra je namijenjena svima, od nižih razreda osnovne škole pa do duboke starosti, jer se prilikom započinjanja igre bira težina pitanja za svakog igrača.

Društvena igra Mundus (Foto: Anamaria Batur) (Foto: Anamaria Batur)

Ovo je izvrstan način i da profesori zabavnim učine ponavljanje u školi. Kroz sučelje na internetu moguće je ubaciti svoja pitanja i odgovore i tako potaknuti učenike da uče i kroz ponavljanje, pojasnili su nam autori Mundusa.

Igra je za sad još uvijek u fazi prototipa i stalno se dorađuje. No, u planu je da do kraja godine ispoliraju prototip i pokrenu Kickstarter kampanju kojom bi prikupili dovoljno novca za početak proizvodnje.

U planiranju i izradi kampanje u pomoć će im priskočiti i ekipa iz STEMI-ja koja je uspješno odradila kampanju za svoj robot Hexapod. A dečki iz Mundusa priznali su nam da im je uzor i mladi Albert Gajšak koji je odradio uspješnu kampanju za svoju konzolu MAKERbuino, ali i izazvao pozornost velikih svjetskih distributera tijekom gostovanja na sajmu CES u Las Vegasu.

I na kraju ono najbitnije. Nadaju se da igra u konačnici neće biti skuplja od drugih društvenih igara koje je trenutno moguće kupiti, odnosno njena bi se cijena trebala kretati između 200 i 300 kuna.

Pogledajte kako Mundus funkcionira i kako su dečki uopće došli na ideju o stvaranju takve društvene igre.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti