NASA ima plan za sprječavanje udara asteroida

NASA je osmislila alat koji bi mogao ljudima pomoći da se "obrane" od udara asteroida u Zemlju

A.J. | 05.07.2017. / 07:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjećate se filma Armagedon u kojem Bruce Willis i njegovi kolege hrabro odlaze u samoubilačku misiju ne bi li spriječili da asteroid udari u Zemlju? To i nije tako nevjerojatan scenarij.

Naime, svake godine pored Zemlje prolete tisuće asteroida koji ne predstavljaju ozbiljniju opasnost, ali znanstvenici upozoravaju kako bi nas u nekom trenutku mogao očekivati i sudar s većim komadom svemirskog kamena.

Upravo zbog toga NASA već godinama radi na sustavu koji bi spriječio udar ili bi omogućio ljudima da se "obrane" od udara asteroida. Rezultat je koncept za alat koji bi mogao spriječiti udare asteroida pod imenom DART koji je već odmaknuo u fazi dizajna, a uskoro bi trebala krenuti i izgradnja hardvera.

Ideja iza DART-a je da se uznemirujući i potencijalno opasni asteroid uoči na vrijeme i pokrene sustav za reakciju. Plan uključuje slanje svemirske letjelice u asteroid i njegov utjecaj tako da promijeni svoju orbitu.

DART plan trenutno je prešao na fazu projektiranja, a testiranje hardvera očekuje se 2024. godine. U tom će trenutku DART-ova letjelica biti poslana na asteroid koji ne predstavlja prijetnju Zemlji, ali će obaviti isti zadatak kao i na potencijalno kataklizmičnoj svemirskoj stijeni kako bi procijenio koliko dobro to zapravo funkcionira. Na kraju, strah od sudara asteroida mogao bi postati stvar prošlosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti