Neće u zatvor? Opasni i "nedodirljivi" hakeri radit će za FBI

Uhićeni mladići puno su korisniji izvan zatvora, kada svoje vještine i znanje iskorištavaju za obranu internetske zajednice od napada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2018. / 10:15

FBI (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Neki od najvećih DDoS napada u povijesti izvršeni su korištenjem Mirai botneta, uključujući i napad 2016. godine zbog kojeg je bio otežan ili onemogućen pristup velikom broju internetskih stranica, a korištenjem ovog alata srušeni su i Netflix, Twitter, Reddit, Pinterest i brojni drugi servisi i stranice. FBI se bacio na posao i nakon nekog vremena pronađene su osobe zaslužne za razvoj i distribuciju ovog alata – riječ je o tri mladića koja su u vrijeme napada imala samo između 18 i 20 godina.

Kako to obično biva s mladim ljudima skrivenima iza ekrana, smatrali su se nedodirljivima, no brzo su promijenili ploču te su nakon uhićenja počeli surađivati s FBI-om i pomagati im u sprječavanju hakerskih napada i pronalaženju drugih hakera.

Oni su prošle godine priznali krivnju za razvoj Miraija te iščekuju izricanje kazne – prijeti im do pet godina zatvora i 250 tisuća dolara, no vlada i FBI predlažu da umjesto zatvora kaznu odsluže radeći za FBI. Državni tužitelji ističu kako su u dosadašnjem radu s FBI-em mladići pomogli u sprječavanju potencijalno vrlo opasnih kibernetičkih napada i u razvijanju strategije za ublažavanje novih metoda napada.

U obraćanju sudu dodali su kako se informacije koje su hakeri podijelili s FBI-em danas koriste za zaštitu sigurnosti američkih sustava i cijelog interneta, tako da su ovi mladići puno korisniji izvan zatvora, kada svoje vještine i znanje iskorištavaju za obranu internetske zajednice od napada.

Vrijeme koje su proveli radeći za FBI smatra se radom za opće dobro te su do sada odradili već oko tisuću sati, a tužitelji traže da se vrijeme tog rada za opće dobro (za FBI) sada poveća na 2500 sati. Oni bi tako nastavili s radom za FBI i izbjegli bi zatvorsku kaznu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti