Neočekivani problemi: Nestašica grafičkih kartica zbog – rudara!

Riječ je o rudarenju kriptovaluta koje u posljednje vrijeme, zbog velike potražnje, bilježe i veliki porast vrijednosti pa su sve zanimljivije korisnicima i investitorima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2017. / 12:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trenutno vlada velika nestašica AMD-ovih Radeon grafičkih kartica te je, osim najjeftinijih modela, iznimno teško pronaći modele poput Radeona RX 570 i RX 580, dok se neki dostupni modeli mogu nabaviti putem interneta po skupljim cijenama. Novinari s tehnoloških portala na nedavno održanom sajmu Computex pokušali su saznati razlog ove nestašice te, prema informacijama koje su dobili od hardverskih kompanija, ove kartice nisu pokupovali gameri, već - "rudari".

Radi se o, naravno, rudarenju bitcoina i drugih kriptovaluta poput ethereuma koje u posljednje vrijeme, zbog velike potražnje, bilježe i veliki porast vrijednosti pa su sve zanimljivije korisnicima i investitorima. Koliki je porast vrijednosti bitcoina najbolje možemo vidjeti po njegovoj cijeni iz 2011. koja je iznosila 0,30 dolara, a ona bi uskoro mogla probiti granicu od 3000 dolara, dok je cijena ethereuma u posljednja tri mjeseca skočila s 19 na oko 220 dolara.

Više o kriptovalutama i blockchain tehnologiji koja omogućava digitalne transfere možete pročitati u intervjuu s osnivačem hrvatskog bitcoin portala Lukom Klancirom.

Jedan od načina rudarenja kriptovaluta i stvaranja novih bitcoina i drugih virtualnih valuta jest korištenjem osobnog računala, a prema PC Worldu, veliki broj rudara koristi upravo AMD-ove grafičke kartice za rudarenje, odnosno zaradu.

S obzirom na već spomenuti veliki porast vrijednosti kriptovaluta, veliki broj korisnika odlučio je iskoristiti situaciju, kupiti nove kartice (što je uzrokovalo nestašicu) i baciti se na rudarenje – na PC Gameru kažu da korisnici u samo nekoliko mjeseci rudarenju mogu vratiti novac koji su utrošili na kupovinu kartice.

Zanimljivo, ovo nije prva nestašica AMD-ovih kartica zbog rudara te je slična situacija zabilježena i 2013. kada je veliki broj korisnika kupio Radeon grafičke kartice za rudarenje bitcoina i litecoina.
Usprkos dobroj prodaji, AMD-ovi hardverski partneri nisu oduševljeni ovom situacijom jer kompanije poput Sapphiera i PowerColora koji prodaju samo AMD-ove grafičke kartice strahuju kako bi se korisnici, zbog nestašice AMD-ovih kartica, mogli okrenuti konkurentskim kompanijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti