Nova verzija, Android O, bit će fokusirana na stabilnost, sigurnost i izdržljivost baterije

Nakon verzije za programere, Google je najavio i prvu testnu verziju Androida O u kojoj je najveći fokus stavljen na opcije poput trajanje baterije, sigurnosti stabilnosti i brzine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.05.2017. / 13:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef Googlea Sundar Pichai jučer se pohvalio kako je broj mjesečno aktivnih korisnika Androida premašio dvije milijarde, a pored mobilnog operativnog sustava, ova kompanija ima čak još šest servisa s više od milijardu korisnika – Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps, Search i Google Play. Na jučerašnjoj I/O konferenciji predstavljene su i neke nove opcije koje donosi nadolazeća verzija najpopularnijeg (mobilnog) operativnog sustava na svijetu (Android O) u kojoj se Google primarno fokusirao na trajanje baterije, sigurnost stabilnost i brzinu.

Google već skenira aplikacije u Play Storeu protiv malwarea, dok će nova opcija Google Play Protect korisnike obavještavati o nedavno skeniranim aplikacijama, a što se brzine tiče, telefon bi se trebao pokretati dvostruko brže te bi sve aplikacije trebale raditi brže – ovo je rezultat "opsežnih promjena" u samoj jezgri ovog operativnog sustava, komentirala je na jučerašnjoj konferenciji Stephanie Saad Cuthbertson. Također, Android O limitirat će vrijeme aktivnosti pozadinske lokacije i aktivnosti aplikacija, što će smanjiti potrošnu baterije – kada pozadinska aplikacija želi provjeriti lokaciju, umjesto aktiviranja GPS-a, ona će koristiti posljednje poznatu lokaciju telefona, dok će GPS koristiti prilikom pokretanja i aktivnog korištenja aplikacije.

Nadolazeća verzija Googleovog mobilnog operativnog sustava ima i novi način prikaza obavijesti – u obliku točke u gornjem desnom kutu aplikacija koje imaju nove obavijesti, unaprijeđen je i način selekcije teksta te će Android prepoznati kada pokušavate selektirati telefonske brojeve i adrese (dvostrukim dodirom po ekranu selektirat će se te informacije) i ponuditi odgovarajuću aplikaciju putem koje možete iskoristiti te informacije (npr. uz telefonski broj ponudit će aplikaciju za telefoniranje). Ostale opcije uključuju novi dizajn smajlića i opciju slike u slici tako da dok npr. pišete mail, u posebnom malom prozoru moći ćete gledati videozapise s YouTubea ili Netflixa ili chatati s prijateljima.

Treba još jednom napomenuti kako je riječ o testnoj verziji ovog operativnog sustava te, ako želite instalirati betu Androida O, imajte na umu da ćete prilikom ponovne instalacije Nougata morati izbrisati cijeli uređaj, odnosno sve podatke s njega i ponovno ih instalirati. Također, na početku će Android O beta biti dostupna samo na određenim modelima Nexus i Pixel pametnih telefona, a još nije poznato kada možemo očekivati konačnu verziju, vjerojatno u drugoj polovici godine.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti