Nvidia predstavila najjače grafičke kartice na svijetu - GeForce RTX

Najnoviji Nvidijin GeForce RTX izaći će u tri inačice - RTX 2070, RTX 2080, RTX 2080 Ti. Sve tri inačice nekoliko su puta jače od GeForce 1080 Ti-ja, do sada najjače grafičke kartice svijeta.

Filip Krizmanić | 20.08.2018. / 21:20

Jensen Huang i Quadro RTX GPU (Foto: Nvidia Flickr) (Foto: Nvidia Flickr)

Veliki Nvidijin događaj uoči Gamescona bio je prava meka za sve one koji se bave gamingom, grafikom i dizajnom. Iako su u medijima već "procurile" neke informacije o hardveru koji će Nvidija predstaviti, ono što je danas bilo predstavljeno u Kölnu zaista je impresivno.

Toliko je stvari procurilo na internet, ne našom voljom. No, ostat ćete iznenađeni jer ni jedna specifikacija koju ste mogli pročitati na internetu nije točna!, rekao je na samom početku direktor Nvidije Jensen Huang i tijekom sljedeća dva sata pokazao rezultat 10-godišnjeg razvoja u Nvidiji.

Tri slova koja će obilježiti industriju videoigara - RTX

RTX nisu samo obična slova već se odnose na najnoviju Nvidijinu tehnologiju “Ray tracking”. Ta će tehnologija unaprijediti grafiku u videoigrama i filmovima te unijeti dodatnu dozu stvarnosti. Omogućit će RTX karticama da prate svaku svjetlosnu zraku i njene refleksije u prostoru. Drugim riječima, u igrama se više neće morati stvarati umjetna svijetla te se neće morati “crtati” svjetlosni efekti - samo će se postaviti "pravo" svjetlo koje će se putem RTX tehnologije potpuno prirodno odbijati i osvjetljavati ambijent.

Kako RTX tehnologija izgleda u videoigrama koje će se tek naći na tržištu prikazano je na nekim od najvećih AAA naslova poput Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodusa i Battlefield 5. U sve tri igre se vidjela značajna promjena zahvaljujući RTX-u.

Ušli smo u novo doba gaminga. Radili smo na ovoj tehnologiji 10 godina i sada je napokon ovdje. Videoigre se više neće raditi na isti način, rekao je Huang o novoj RTX obitelji.

Najavio je kako će RTX tehnologiju koristiti i cijeli niz poznatih naslova čiji se nastavci na tržištu očekuju u sljedećih nekoliko mjeseci. Među njima se nalazi i poznati naslov hrvatskog studija Croteam - Serious Sam 4.

10 godina rada za impresivne rezultate

Osim nove tehnologije, Huang je predstavio i novu seriju grafičkih kartica koja će koristiti Nvidia RTX platformu - GeForce RTX.

Glavna je značajka tih karica korištenje potpuno nove Nvidia Turing arhitekture koja je razvijana tijekom proteklih 10 godina. Grafički čip Turing ima nevjerojatnih 18,9 milijuna tranzistora i drugi je najveći čip na svijetu. Šest je puta snažniji od prethodne generacije, Pascala, a bez ikakvih problema prikazuje 4K HDR grafiku.

Turing otvara vrata novom zlatnom dobu gaminga, s realističnošću koja je moguća samo zahvaljujući 'ray tracing' tehnologiji, za koju su mnogi mislili da nećemo vidjeti još koje desetljeće. Ono što je novo i nevjerojatno je hibridni rendering model koji unaprjeđuje grafiku dostupnu na današnjim računalima dodatnim ubrzanjem 'ray tracing' tehnologije i umjetnom inteligencijom. RTX će definirati potpuno novi izgled računalne grafike, istaknuo je Huang.

Jensen Huang i Quadro RTX GPU (Foto: Nvidia Flickr) (Foto: Nvidia Flickr)

Novi trio Nvidijinih grafičkih kartica u redovnu prodaju dolazi 20. rujna, a prednarudžbe se počinju primati već danas. No, nova tehnologija dolazi i s prilično zanimljivim cijenama.

Cijena najslabijeg modela GeForce RTX 2070 će se kretati od 499 dolara (oko 3 300 kuna), dok će za nešto jači model GeForce RTX 2080 biti potrebno izdvojiti barem 699 dolara. Obje grafičke kartice dolaze s 8GB memorije, RTX tehnologijom, podrškom za USB Type-C i VirtualLink, novi standard namijenjen sljedećoj generaciji VR uređaja. Za prave gamere preporučuje se model GeForce RTX 2080Ti s 11GB GDDR6 memorije, čija će početna cijena biti paprenih 999 dolara.

Na kraju treba istaknuti i Nvidijinu grafičku karticu namijenjenu "industriji" odnosno onima koji se bave umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem, a koja je po performansama višestruko jača od danas predstavljenih. Radi se o Quadro RTX 8000 čija se početna cijena kreće od 20.000 dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti