Objavljene recenzije: Za mnoge je ovo najbolji telefon na svijetu!

'Pixel telefon prikazuje nam budućnost u kojem je hardver sve manje važan, a glavnu ulogu zauzima umjetna inteligencija koja ga pokreće'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2016. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je početkom mjeseca predstavio nove modele pametnih telefona, a jučer su na mreži objavljene prve recenzije ovih modela te je za dio novinara Pixel (odnosno Pixel XL s većim ekranom i boljom baterijom) jedan od najboljih, ako ne i najbolji telefon na svijetu. Za veliki dio ljubitelja Androida ovo su definitivno najbolji uređaji koje pokreće Googleov operativni sustav, dok su za neke dugogodišnje fanove iPhone Pixel i Pixel XL prvi pametni telefoni zbog kojih bi mogli 'napustiti' Apple i početi koristiti Googleovu mobilnu platformu. 'Pixel telefon prikazuje nam budućnost u kojem je hardver sve manje važan, a glavnu ulogu zauzima umjetna inteligencija koja ga pokreće', komentar je s Business Insidera koji najbolje objašnjava sve prednosti Pixel telefona, dok recenzent The Vergea u zaključku navodi da, kada je u pitanju bilo koja metrika koje se možemo sjetiti – od brzine, snage, kamere ili pametnog asistenta, ovaj je uređaj jednako dobar, ako ne i bolji od najboljih pametnih telefona trenutno dostupnih na tržištu.

Hardverski riječ je o top modelima telefona, no procesor i grafika u skladu su s onim što nude i drugi top modeli na ovom tržištu te je najveća razlika u softveru. Tako će ovo biti prvi Android čiji će korisnici moći automatski nadograditi operativni sustav čim se pojavi njegova nova verzija, što je osim za sigurnost važno i zbog toga što će odmah biti dostupne i sve nove opcije ovog OS-a, a za mnoge je važno što je riječ o 'čistom' Androidu, odnosno neće imati neki dodatan softver koji bi mogao usporiti telefon. Vjerojatno najbolji dojam na mnoge je ostavio Google Assistent koji već sada pokazuje velike mogućnosti umjetne inteligencije te će s vremenom postati 'još pametniji'. Asistent prikuplja sve podatke o korisnicima na temelju usluga kojim se koriste (tražilica, Gmail, kalendar, fotografije itd.) i na temelju tih podataka daje preciznije odgovore na upite korisnika. Kao primjer Stve Kovach s Business Insidera upitao je asistenta kada je njegov sljedeći let i odmah je dobio odgovor o broju leta i vremenu polijetanja, no Kovach napominje kako on nikada Googleu nije 'rekao' za taj let, već ga je asistent sam zapamtio na temelju maila koji je on dobio od zrakoplovne kompanije. Svi novinari napominju kako se Appleov Siri ne može mjeriti s Googleovim asistentom koji je višestruko bolji i kvalitetniju u odnosu na glasovnog pomoćnika s iPhonea.

Pored Androida i glasovnog asistenta, novinari naročito hvale i kvalitetu fotografija snimljenih s kamerom ovih telefona, a ono što će korisnici cijeniti jest mogućnost neograničene pohrane fotografija i videozapisa u Googleov oblak. Darrell Etherington s Tech Crunchea uspoređivao je kvalitetu kamere na Googleovim telefonima s Galaxyjem S7 i najnovijim iPhoneom 7 Plus i zaključio je kako svi ovi uređaji snimaju odlične fotografije i teško je proglasiti pobjednika jer svaki od telefona ima određene prednosti, ali i mane u odnosu na konkurenciju tako da, koji god od ovih modela kupite, nećete pogriješiti, barem što se kvalitete kamere tiče. Odlične recenzije ovih telefona odrazile su se i na Googleove, odnosno Alphabetove dionice koje su jučer porasle na najveću vrijednost od Googleovog izlaska na burzu te je cifra dosegla 828 dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti