Oni su odustali od fakulteta i postali MILIJARDERI

Brojni tehnološki genijalci poput Billa Gatesa, Stevea Jobsa ili Marka Zuckerberga nisu htjeli čekati diplomu, već su rano napustili fakultet i osnovali firme – ostalo je povijest

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2014. / 15:27

Oni su odustali od fakulteta i postali MILIJARDERI

Većina roditelja željela bi da njihova djeca završe fakultete i dobiju diplomu i na taj način lakše dođu do zaposlenja i boljih prihoda, no neki smatraju da škola i pohađanje fakulteta mlade ljude mogu samo usporiti na putu ka uspjehu. Tako je milijarder Peter Thiel prije nekoliko godina najavio kako će plaćati ljudima mlađim od dvadeset godina da odustanu od školovanja jer, umjesto da vrijeme gube na nastavi, dat će im novac koji će im omogućiti da 'oslobode umove' i počnu razmišljati o velikim stvarima još dok su jako mladi.

Zanimljivo je da su neki od bivših i sadašnjih šefova najvećih tehnoloških kompanija također prekinuli školovanje te su, umjesto pohađanja nastave na fakultetima, odlučili pokrenuti vlastiti biznis zahvaljujući kojem su okrenuli milijarde dolara. Na Business Insideru objavili su popis najpoznatijih šefova IT kompanija koji su napustili fakultete i pokrenuli firme:

Bill Gates – Gates je 1973. počeo studirati na Harvardu, no dvije godine poslije prekinuo je školovanje i s Paul Allenom odlučio pokrenuti Microsoft zahvaljujući kojem je danas 'težak' nevjerojatnih 81 milijardu dolara. Na čelu Microsofta bio je sve do 2000. godine, a i danas je aktivan u kompaniji kao tehnološki savjetnik izvršnom direktoru Nadelli.

Michael Dell – studirao je biologiju na sveučilištu u Texasu, no ipak se odlučio posvetiti svojoj najvećoj ljubavi – računalima. Dell Computer osnovao je 1984. godine i tijekom trideset godina pretvorio ga u pravo 'računalno carstvo' zahvaljujući kojem je postao najmlađi izvršni direktor koji se probio na Fortune 500 listu 1992. godine, a njegovo bogatstvo iznosi nešto manje od 19 milijardi dolara.

Mark Zuckerberg – ovaj 30 godišnjak već je težak 34 milijarde dolara, a i on je u mladosti odustao od Harvarda kako bi se posvetio razvoju društvene mreže koja je na početku bila namijenjena samo povezivanju studenata. Danas se Facebookom koristi više od 1,3 milijardi ljudi, a tržišna vrijednost kompanije veća je od 200 milijardi dolara.

Steve Jobs – još jedan od tehnoloških genijalaca koji nije želio gubiti vrijeme na fakultetu, već je 1974. napustio fakultet i sa Steveom Wozniakom osnovao Apple, kompaniju koja je pokrenula pravu revoluciju na tržištu potrošačke elektronike s uređajima poput iPoda, iPhonea i iPada. Na Business Insideru kažu kako je njegovo bogatstvo prije smrti iznosilo oko sedam milijardi dolara.

Jack Dorsey - poput Zuckerberga, i Dorsey je napustio fakultet kako bi se posvetio razvoju društvene mreže – Twittera. Osim što je jedan od osnivača ove mreže, on je osnivač i izvršni direktor Squarea te se njegovo bogatstvo procjenjuje na 2,8 milijardi dolara.

Paul Allen – napustio je fakultet u Washingtonu nakon dvije godine kako bi postao programer u Honeywellu – nakon toga se udružio s Billom Gatesom i s njim osnovao Microsoft. Allen je i veliki ljubitelj sporta te je vlasnik Portland Trailblazersa, Washington Seahawksa i djelomični vlasnik Seattle Soundersa.

Larry Ellison – suosnivač i izvršni direktor softverske kompanije Oracle 'težak' je više od pedeset milijardi dolara. Napustio je dva fakulteta i  postao jedan od osnivača Software Development Labsa, kompanije koja je poslije preimenovana u Oracle. Zanimljivo je da je on jedini izvršni direktor Oraclea od njegovih početaka do danas.

Evan Williams – nakon godinu i pol dana studiranja na Nebraska-Lincoln fakultetu, Williams je odlučio prekinuti školovanje i posvetiti se različitim startup projektima. To se pokazalo odličnom idejom jer je Williams jedan od osnivača Twittera te se njegovo bogatstvo procjenjuje na više od tri milijarde dolara. 

Jan Koum – Koum je sve do nedavno bio prilično nepoznat široj javnosti – fakultet je napustio kako bi se zaposlio u Yahoou u kojem je ostao devet godina, sve do 2007. Nakon toga osnovao je WhatsApp na kojem je, poslije Zuckerbergove akvizicije čija je ukupna vrijednost iznosila 19 milijardi dolara, navodno zaradio skoro 7 milijardi dolara.

Dustin Moskovitz – na Harvardu je upoznao Zuckerberga s kojim je postao cimer i pomagao mu u razvoju Facebooka. On je i prvi zaposlenik ove kompanije zahvaljujući kojoj njegovo bogatstvo iznosi 8,1 milijardi dolara, a 2008. napustio je Fejs i osnovao kompaniju Asana. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti