Počinje najveći mobilni kongres: Evo što pripremaju Samsung i konkurencija

Zvijezde Mobile World Congressa trebala bi biti dva nova Samsungova telefona, no zanimljive modele možemo očekivati i od konkurentskih kompanija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2018. / 17:34

Mobile World Congress 2018 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U ponedjeljak počinje najveći mobilni sajam na svijetu, Mobile World Congress u Barceloni na kojem će neke od najvećih mobilnih kompanija predstaviti svoje najjače adute za ovu godinu. U centru pažnje bit će Samsung koji će predstaviti novu generaciju Galaxy S pametnih telefona, a na posebnim konferencijama novitete će predstaviti Huawei, Nokia, Sony, Asus i druge kompanije.

Iako sajam počinje u ponedjeljak, najzanimljivije će ipak biti dan ranije kada će većina kompanija službeno predstaviti svoje nove telefone, a vrhunac će biti u 18 sati kada će konferenciju održati Samsung.

Evo što možemo očekivati na MWC-u:

Samsung – iako je službeno predstavljanje novih Galaxyja sutra popodne, već mjesecima "znamo" gotovo sve o njima. Galaxy S9 i S9+ ne bi trebali donijeti neku revoluciju u dizajnu, a osim snažnijeg hardvera (Qualcommov Snapdragon 845 ili Samsungov Exynos 9810 procesor, ovisno o tržištu) i bolje grafike, najveće novitete možemo očekivati od kamere. Model S9 imat će 12MP kameru, dok će S9+ imati dvije 12MP kamere sa stražnje strane s promjenjivim otvorom blende, dok će prednje strane oba telefona imati 8MP kameru.

Osim po veličini ekrana (S9 imat će 5,8 inčni, a model Plus 6,2 inčni ekran) i kameri, ovi bi se uređaji trebali razlikovati i po hardveru – S9 imat će 4GB memorije i 64GB prostora za pohranu podatka, dok će veći model imati 6GB RAM-a i dvostruko više prostora za pohranu.

Sony – konferencija ove kompanije zakazana je za ponedjeljak ujutro, a zahvaljujući Evanu Blassu, već sada su nam poznati Sonyjevi glavni aduti za Mobile World Congress. Novi modeli – 5,7 inčni XZ2 i 5 inčni XZ2 Compact, u skladu s trendovima na mobilnom tržištu, napokon će imati ekrane koji će zauzimati gotovo cijelu prednju površinu telefona.

Oba modela imat će Snapdragon 845 i operativni sustav Android 8.0, sa stražnje strane imat će 19MP kameru s otvorom blende f/1.8 i mogućnošću snimanja 4K HDR videozapisa te čitač otisak prstiju. Model XZ2 imat će bateriju kapaciteta 3180mAh koja će se moći puniti i bežično, dok će manji uređaj imati 2870mAh bateriju koja nema podrške za bežično punjenje, već će njegovi korisnici morati koristiti USB-C kabel.

Nokia – prošle godine HMD Global, odnosno Nokia osvojila je WMC predstavljanjem moderne verzije legendarnog modela 3310, a za ovu godinu možemo očekivati nekoliko novih modela. O modelu Nokia 1 priča se već neko vrijeme te bi ovaj uređaj mogao biti prilično popularan u zemljama u razvoju. Riječ je o jeftinom modelu slabijeg hardvera kojeg će pokretati Android Go.

Posebno zanimljivim čini se i Nokia 7 Plus, telefon s velikim ekranom dijagonale 6 inča, solidnim hardverom (Snapdragon 660 i 4, odnosno 6GB RAM-a) i dvije stražnje kamere (12 i 13MP, s mogućnošću optičkog zuma) – uz pristupačnu cijenu ovo bi mogao biti iznimno tražen model.

Osim ovih modela, spominju se i model Nokia 8 Sirocco, uređaj sa zakrivljen OLED ekranom dijagonale 5,5 inča te Nokia 9, najjači smartphone ove kompanije, no još nije poznato hoće li ga Nokia predstaviti na MWC-u u Barcelonu ili a posebnoj konferenciji koji mjesec kasnije.

Motorola – u Barceloni od ove kompanije očekujemo najmanje tri nova modela, odnosno tri varijante uređaja Moto G6. Iako sve informacije koje kruže internetom nisu iste, čini se kako će na MWC-u debitirati modeli Moto G6, G6 Plus i G6 Play – svi uređaj imat će Snapdragon 630 (neke glasine spominju i Snapdragon 625) i 3GB RAM-a, dvije stražnje kamere (12MP i 5MP) te prednju kameru rezolucije 16MP. Razlike između ovih telefona bit će u dijagonali ekrana (model Plus bit će najveći uređaj) te u bateriji te bi model Play trebao imati bateriju najvećeg kapaciteta.

Huawei – od trećeg najvećeg mobilnog proizvođača na svijetu očekivali smo nasljednike P10 uređaja, no iz ove kompanije predstavljanje su odgodili za posebnu konferenciju krajem ožujka tako da, osim MediaPad tableta, trenutno nema nekih konkretnijih informacija oko planova ove kompanije. MediaPad M5 10 (Pro) imat će ekran dijagonale 10,8 inča rezolucije 2560x1600 piksela, 4GB RAM-a te 32, odnosno 64GB RAM-a.

Ostali – što se glasina oko ostalih kompanija tiče, od Asusa možemo očekivati ZenFone 5 sa snažnim hardverom i dizajnom sličnim iPhoneu X te ZenPhone Lite koji će imati 4 kamere (2 stražnje i 2 za selfije).

Noa n1 (foto: Hangar18)

LG je već najavio dva nova modela iz jeftinije K serije koja će službeno prikazati u Barceloni (očekujemo i poboljšanu verziju modela V30), navodno će i Xiaomi predstaviti i novi model smartphonea, a treba spomenuti nove modele Noa branda koje će predstaviti hrvatska kompanija Hangar 18.

Prve konferencije uoči početka sajma počinju sutra, a od Mobile World Congress službeno otvara vrata u ponedjeljak ujutro u Barceloni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti