Podaci 31 milijuna korisnika AI.typea procurili u javnost

Virtualnu tipkovnicu AI.type koristi više od 40 milijuna ljudi diljem svijeta, stoga je ovo ogroman propust.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 07.12.2017. / 07:10

AI.type
AI.type

Nevjerojatno zvuči podatak da od 40 milijuna korisnika virtualne tipkovnice AI.type na Androidovim i iOS-ovim platformama čak 31 milijun korisničkih podataka “procuri” sa servera kompanije! A još nevjerojatnije zvuči da Eitan Fitusi, suosnivač aplikacije AI.type, na serveru drži navedene korisničke podatke u tekstualnom obliku, bez ikakve zaštite… A upravo to se dogodilo, nevjerojatan sigurnosni propust s ukupno 577 GB korisničkih podataka te popularne aplikacije postao je dostupan hakerima, iako nije objavljeno koliko je korisničkih podataka ukradeno i preuzeto sa servera kompanije.

Ime i prezime, adrese elektroničke pošte, lokacija, to su podaci koji su bili “vezani” za svaki korisnički račun, a u mnogim “poljima” nalazili su se i puno detaljniji unosi, kao što su IMEI uređaja s kojeg se pristupalo tipkovnici AI.type, IP adrese korisnika, podaci o njihovim računima na Googleovim uslugama, telefonski brojevi svih njihovih kontakata, naravno i datumi rođenja, spol… Kako mnogi tvrde da živimo u vremenu kada su korisnički podaci vrjedniji od nafte ili zlata, onda je sasvim jasno kako ovakav “incident” može imati ozbiljne posljedice za korisnike aplikacije.

Iako su u AI.typeu od samoga početka tvrdili kako aplikacija ne prikuplja nikakve korisničke podatke, ispostavilo se da ni to nije istina, jer je u jednoj od baza pronađeno 8,6 milijuna podataka koji su zabilježeni upravo kao unosi u AI.type. Radi se o brojevima telefona, lozinkama, adresama elektroničke pošte, internetskim adresama… Tu je i baza od 10,7 milijuna adresa elektroničke pošte te jedna u kojoj je pohranjeno čak 374,6 milijuna telefonskih brojeva. Iz AI.typea su nakon što je portal ZDNet objavio ovu neugodnu priču objavili kako su sada dodatno zaštitili sve korisničke podatke.

Navodno se radi o bazama koje sadrže podatke samo korisnika s Androida, dok su oni koji su AI.type koristili na Appleovu iOS-u navodno sigurni, ali se svima preporučuje da odmah promijene svoje lozinke na svim uređajima na kojima su koristili tu virtualnu tipkovnicu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti