Procurile glasine o velikom i tajnom Amazonovu projektu

Brojni inženjeri u Amazonu trenutno rade na kućnom robotu kodnog imena Vesta koji bi se na tržištu mogao pojaviti već početkom sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.04.2018. / 19:36

Amazon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Amazon priprema svoj najambiciozniji (hardverski) projekt do sada – nakon Kindlea, uređaja koji je popularizirao čitače e-knjiga i digitalne knjige, tableta Fire, zvučnika Echo s integriranim glasovnim asistentom Alexom, Bezosova kompanija sada razvija – kućnog robota. Trenutno još nema puno informacija o ovom, "ambicioznom i tajnom projektu" kodnog imena Vesta, no poznato je da kompanija već neko vrijeme zapošljava stručnjake za robotiku.

Na novinarske upite iz kompanije su objavili klasični odgovor "ne komentiramo glasine", no više detalja o Vesti možda bismo mogli saznati krajem godine kada bi prvi zaposlenici trebali početi s testiranjem tog robota u svojim domovima, a ako se testiranja pokažu uspješnim, već početkom sljedeće godine robot će biti dostupan i na tržištu.

Za njegov razvoj zadužen je Gregg Zehr, šef Amazonova odjela za istraživanje i razvoj hardvera Lab 126, koji potpisuje uspješne projekte poput zvučnika Echo, Fire TV-a i tableta Fire, no njima se pripisuje i debakl s Fire Phoneom. Robot će biti opremljen naprednim kamerama i softverom za računalnu viziju kako bi se mogao kretati po prostorijama "poput autonomnog automobila", napominju na Bloombergu.

Osim što je još rano govoriti o cijeni, trenutno nije poznato ni što će ovaj robot konkretno raditi – glasine kažu kako bi mogao služiti kao mobilna Alexa i pratiti korisnike po prostorijama u kojima nisu postavljeni zvučnici Echo, no možemo pretpostaviti kako će njegova uloga, tj. mogućnosti biti puno veće.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti