Projekt za sigurniji internet: Predstavljena aplikacija netHELP i najavljene radionice

U proteklih se godinu dana u Hrvatskoj internetsko nasilje, posebice seksualno zlostavljanje, povećalo za čak 80 posto.

Martina Čizmić | 09.11.2017. / 15:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U sklopu EU projekta za sigurniji internet (Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place) kojim se, među ostalim, želi informirati građane o boljem i sigurnijem načinu korištenja interneta s naglaskom na informiranje djece, predstavljena je aplikacija netHELP o sigurnijoj uporabi interneta i najavljene radionice za djecu i osobe treće dobi.

Radionice o sigurnosti na internetu za djecu održavat će se već od početka prosinca u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD), a cilj je razvijati kritičku svijest kod djece te edukacijom prevenirati, istaknuo je predsjednik Centra Tomislav Ramljak.

Upozorio je da se u proteklih godinu dana u Hrvatskoj internetsko nasilje, posebice seksualno zlostavljanje, povećalo za čak 80 posto. Kazao je da se godišnje u prosjeku prijavi oko 250 slučajeva, no stvarna brojka je mnogo veća, a internetsko nasilje podijelio je na vršnjačko i predatorsko.

Ramljak je pozvao roditelje da se suzdrže od dijeljenja na društvenim mrežama privatnih fotografija i snimaka jer bez zaštite internet postaje poligon za zlonamjerno iskorištavanje sadržaja. Istaknuo je da sve što dođe na internet ostaje dostupno, pa se time tzv. 'predatorima' omogućuje nezakonita prodaja sadržaja.

Akcijom se želi pomoći roditeljima da zaštite djecu, a kroz dječje radionice učenici će se moći upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža kao što su facebook, instagram i snapchat te mobilnih aplikacija.

Aplikacija netHELP

Aplikacija netHELP sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi, zaštiti osobnih podataka, zaštiti od različitih štetnih sadržaja i opasnosti na internetu. Omogućava anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja na 0800 606 606, besplatan i anoniman broj za savjetovanje i pomoć kao i razgovor ili chat sa stručnjacima, psiholozima i pedagozima u realnom vremenu. Registrirati se mogu roditelji i djeca kao posebne kategorije korisnika, ponuđenu su savjeti i odgovori na najčešće postavljana pitanja. Kao partner u projektu, Vipnet je aplikaciju netHELP predinstalirao na pet modela mobilnih uređaja.

Koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović predstavio je kampanju #recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno, koja se od rujna provodi u pet hrvatskih gradova radi podizanja svijesti građana o nasilju među mladima te edukaciji o uslugama telefona za pomoć i podršku i načinima prijave neprihvatljivog sadržaja.

Do sada su se najćešće javljale majke tinejdžera upozoravajući na nasilje na internetu, ali i šalju upite o različitim alatima kojima se mogu služiti u svijetu interneta.

Djeca doživljavaju nasilje na internetu putem društvenih mreža i aplikacija. Najčešći razlozi pozivanja besplatnog telefona su cyberbullying, online društvena izolacija, kontrola privatnosti, dijeljenje nepoćudnog sadržaja i sextortion. Česte su bile primjedbe djevojaka kojima dečki prijete objavom neželjenih sadržaja na internetu i sl., rekao je Radanović.

Direktorica korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić je kazala kako je Vipnet donacijom namještaja i 10 tablet računala pomogao u opremanju novog prostora Centra, ključne gradske destinacije za informacije o sigurnosti djece na internetu, te istaknula kako će djelatnici tvrtke i dalje aktivno sudjelovati u tom projektu.

Radionice za prvašiće te za treću dob

Najavljene su i besplatne radionice matematike za djecu prvih i drugih razreda osnovne škole uz pomoć XBOX Kinect uređaja te radionice digitalne pismenosti za osobe treće životne dobi.

Voditelj radionica matematike pomoću XBOX Kinect uređaja Hano Uzeirbegović nazočnima se obratio putem Skypea. Uzeirbegović, koji nastavu izvodi pomoću naočala za virtualnu stvarnost, istaknuo je da se nastavni sadržaji ponekad lakše svladavaju nenastavnim metodama, kao što je igra u virtualnoj stvarnosti. Predstavio je predavanje o matematici kroz virtualnu igricu osmišljenu za rješavanje matematičkih zadataka, a besplatne radionice organizirane su za svaki drugi ponedjeljak.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu neprofitna je udruga osnovana 2006. godine u Osijeku po uzoru na slične organizacije u svijetu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti