Qualcomm namjerava riješiti jedan od najveći problema pametnih satova

Na kratko trajanje baterije utječu brojni faktori, a Qualcomm će to pokušati riješiti na više načina, a prvenstveno na nivou same platforme i smanjenjem potrošnje energije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2017. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tek počinjemo! Kroz dvije-tri godine vidjet ćete veliki rast na tržištu nosivih uređaja, najavili su iz Qualcomma planove za tržište pametnih satova i ostalih nosivih uređaja i poručili kako će oni biti pokretači rasta ovog tržišta na kojem će većina ovakvih uređaja biti bazirana na Qualcommovom hardveru. Jedan od direktora kompanije za upravljanje proizvodima, Pankaj Kedia, u nedavnom je obraćanju medijima rekao kako namjeravaju udvostručiti svoje investicije na ovom tržištu te se pohvalio kako većinu Android Wear uređaja danas pokreću upravo njihovih procesori.

Također, Kedia je rekao kako žele riješiti jedan od najvećih problema pametnih satova, a to je baterija, odnosno prekratko trajanje zbog čega se satovi često moraju puniti najmanje jednom dnevno (ili tijekom noći). To neće biti jednostavno jer je to kompleksan problem na koji utječu brojni faktori, a Qualcomm će ga pokušati riješiti na više načina, prvenstveno na nivou same platforme i smanjenjem potrošnje energije. Njihov budući chipset tako bi trebao "inteligentno gasiti stvari i procese koji se ne koriste", a veliki naglasak stavit će i na bežično punjenje i brzo punjenje uređaja. Iako konkretnih detalja o njihovom nadolazećem chipsetu i procesoru kojeg razvijaju i s kojim misle u potpunosti pokoriti ovo tržište još nema, Kedia je rekao kako će biti manji, njegovi senzori bit će pametniji, povezanost bolja, sigurnost na najvećoj razini i, dakle, bit će štedljiviji kako bi baterija trajala što duže.
Qualcommu su pametni satovi sigurno u prvom planu, no u ovoj kompaniji razmišljaju dugoročno i o široj slici, odnosno o IoT uređajima poput povezane odjeće, cipela, narukvica, ogrlica i drugih nosivih uređaja koji će biti povezani s internetom i koji bi trebali koristiti Qualcommov hardver.

Mnogi analitičari predviđali su prije nekoliko godina kako će tržište pametnih satova biti sljedeća velika stvar u tehnologiji i gadgeti koje će, uz pametne telefone i tablete, korisnici "morati" imati, no pokazalo se kako za veliki broj ljudi nošenje pametnog sata koji donosi manje-više iste informacije kao i pametni telefoni nema previše smisla te su ovakvi uređaji najpopularniji među ljubiteljima fitnessa. Ipak, s napretkom tehnologije, poboljšanjima baterije i nadamo se nižim cijenama te novim opcijama (u posljednje vrijeme poseban se naglasak stavlja na aplikacije povezne sa zdravljem poput praćenja otkucaja srca i slično), u budućnosti ipak možemo očekivati sve veću potražnju za pametnim satovima i drugim nosivim uređajima.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti