RECENZIJA: Honor Play – telefon koji će probuditi gamera u svakome

Ispod naizgled uobičajene vanjštine skriva se ono zbog čega Honor Play s pravom nosi titulu gamerskog telefona.

Martina Čizmić | 13.11.2018. / 09:10

Galerija

Kad je na IFA sajmu Honor predstavio svoj gamerski pametni telefon Honor Play, mnogi su sa skepsom komentirali je li moguće spojiti gamerske performanse i pristojnu cijenu koja prati Honorove telefone. 

Nakon druženja s Honor Playom, možemo sa sigurnošću reći – moguće je.

Na prvi pogled Honor Play ne razlikuje se pretjerano od ostalih pametnih telefona iz Honora. Ugodan je za korištenje, jednostavnih linija, a dodatni plus zasigurno je i silikonska maska koja dolazi u kutiji. Možda to ne zvuči kao neki plus, ali tijekom nekoliko sati igranja, vjerujte, dobro dođe. Naime, iako su se u Honoru potrudili da završni sloj bude matiran, nakon žestokog igranja stražnja strana svejedno postaje skliska. Zato plus za masku.

Honor Play (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Honor Play (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Sa stražnje strane nalaze se čitač otiska prsta i dvostruka kamera s LED bljeskalicom. S prednje pak strane, na 6,3-inčnom Honor FullView FHD+ zaslonu, rezolucije 2340 x 1080 piksela, nije moguće ignorirati "zubić" u kojem se skriva prednja kamera. No kako danas na tržištu gotovo nije moguće pronaći novi pametni telefon bez "zubića", više i ne obraćamo pozornost na njega.

Moramo priznati da su nas iznenadile boje i kontrasti na samom ekranu. Čak su u pojedinim trenucima bile preintenzivne za svakodnevno korištenje (ali to se da podesiti u postavkama), no za gamerski telefon, namijenjen igranju videoigara i gledanju videa, boje su i više nego dobre.

No ispod naizgled uobičajene vanjštine skriva se ono zbog čega Honor Play s pravom nosi titulu gamerskog telefona.

Srce pravog gamera

Naime, Honor Play prvi je Honorov telefon koji dolazi s GPU Turbo mogućnostima koje, prilikom igranja videoigara, automatski ubrzavaju grafiku i procesor. U prijevodu, videoigra poput Asphalt 9 Legends, koja dolazi s Playom, izgleda izvrsno, a igrivost je gotovo pa savršena.

Honor Play (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Nema zastajkivanja, preskakanja framea, pauza ili onih, svima nam mrskih, kockica po ekranu.

Osim na grafici, u Honoru su poradili i na, kako ga nazivaju, 4D gaming iskustvu. Točnije, kad uključite PUBG Mobile igru, uređaj će vibrirati ovisno o smjeru iz kojeg se približavaju neprijatelji, a i svaki rafal osjetit ćete pod prstima. Za još bolji dojam brine se i 3D surround zvuk koji zaista stvara gaming atmosferu oko igrača. Toliku da smo, zbog mira u obitelji, morali posegnuti za slušalicama tijekom igranja. Da, Play je zadržao klasični utor za slušalice.

Honor Play (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Baterija koja prati gamerski tempo

S užitkom smo odigrali, nećemo priznati koliko sati i utrka, tražeći pogrešku. Iako se sam uređaj zagrijao, ni u jednom trenutku nije postao neugodno vruć. Baterija snage 3750 mAh, uz intenzivno igranje, izdržala je cijeli dan, a kad smo se vratili u "normalno korištenje", "preživjela" je čak dva dana. Nije loše, zar ne?

Za ugodno igranje, osim GPU Turba zaslužan je osmojezgreni procesor, Kirin 970 čipset s umjetnom inteligencijom (isti onaj koji se koristi i u znatno skupljim Huaweijevim pametnim telefonima) te 4GB RAM-a. Honor Play pogoni klasični Android 8.1 s prepoznatljivim Huaweijevim EMUI korisničkim sučeljem.

Honor Play (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Honor Play (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Posebno nas je iznenadila kamera koja se nalazi u Honor Playu. Iako na prvi pogled dvostruka stražnja kamera ne djeluje impresivno (jer su već izašli uređaji s tri i četiri stražnje kamere), Play ju koristi maestralno.

Kombinacija 16-megapikselne i 2-megapikselne kamere stvara zaista čiste i oštre fotografije. Djelomice to može zahvaliti umjetnoj inteligenciji koja analizira što fotografirate i prilagođava postavke. Iznenadilo nas je koliko zapravo dodatnih opcija kamera ima. Uz "crtanje" svjetlom, nudi i stvaranje 3D fotografija odnosno snimanje serija fotografija koje umjetna inteligencija potom spaja u 3D fotografiju. No možete stvarati i 3D avatara ljudi oko sebe. Dovoljno je uključiti opciju, snimiti lice osobe iz svih kutova i pričekati da Play odradi svoju čaroliju. Igranje s drugim opcijama zapravo otkriva koliko su u Honoru vodili računa da uređaj bude zabavan u svakom pogledu.

Honor Play (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Ni prednja 16-megapikselna kamera nije ništa lošija. Uz pregršt AR filtera i dodataka oduševit će generaciju kojoj je glavni smisao života napraviti savršeni selfi.

Razumijemo privlačnost mobilnih videoigara

Uz Honor Play veoma se jednostavno i lako "navući" na videoigre, čak i ako baš niste neki gamer. Boje, zvuk, vibracije, performanse zaista su osmišljene kako bi igrače uvukle u svijet videoigara i zadržale ih tamo što dulje.

Dodamo li tome i prihvatljivu cijenu od 2799 kuna, zaista možemo reći da se radi o izvrsnom uređaju s veoma dobrim karakteristikama. Iako je namijenjen prvenstveno ljubiteljima gaminga, ovaj će uređaj zadovoljiti sve generacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti