RECENZIJA: Nokia 6.1 - pametni telefon koji nas je osvojio svojom jednostavnošću i pouzdanošću

Nokia - sinonim za čvrst i izdržljiv mobilni telefon. Novi uređaj Nokia 6.1 podsjeća na dobra stara vremena.

Zimo Zimo | 04.07.2018. / 12:50

Galerija

Kad smo, zahvaljujući Vipu, dobili priliku testirati novu Nokiju 6.1, moramo priznati, bili smo pomalo skeptični. Jer što bi taj uređaj mogao imati i pružiti, a da već nismo vidjeli kod nekih drugih (i skupljih) uređaja? Priznajemo, ugodno smo se iznenadili.

HMD Global s ovim je uređajem zaista napravio dobar posao jer već na prvi dodir i pogled Nokia 6.1 izgleda privlačno, robusno i kvalitetno napravljeno.

Za razliku od većine drugih proizvođača pametnih telefona, koji su se okrenuli staklu i keramici, Nokia se drži dobro prokušane klasike. Tako je kućište Nokije 6.1 napravljeno od metala. Nekima bi oštri rubovi mogli malo zasmetati, no mi smo otkrili da su upravo ti rubovi tijekom korištenja izvrsna stvar jer smanjuju mogućnost da vam tijekom vrućih ljetnih dana, kad su vam ruke mokre, telefon isklizne iz ruku. Dizajn je, sam po sebi, veoma jednostavan i profinjen. Crna boja kućišta tek je blago ukrašena bakrenim detaljima, na rubovima i oko stražnje kamere, senzora i gumba.

Nokia 6.1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Na stražnjoj strani, uobičajeno, smještena je stražnja kamera od 16 megapiksela s dvostrukom bljeskalicom, a ispod nje i senzor za očitavanje otiska prsta. Senzor je veoma dobro smješten jer čak i ljudi s manjim šakama mogu bez problema i gotovo prirodno prisloniti kažiprst ili srednji prst na senzor i jednostavno otključati uređaj.

Na desnoj strani nalazi se dugmad za kontrolu glasnoće te uključivanje i isključivanje uređaja, dok se na lijevoj smjestio utor za SIM odnosno SD karticu. USB-C utor na dnu uređaja omogućava brzo i jednostavno punjenje, a pored njega nalazi se još i utor za slušalice, za sve one koji još uvijek vole koristiti žičanu verziju.

Prednju stranu prekriva Gorilla Glass 3, koji će zaštititi ekran i prednju kameru s 8 megapiksela od ogrebotina. Iako bi neki mogli prigovoriti da je 5,5 inčni LCD ekran s rezolucijom od 1920x1080 piksela mogao ići od ruba do ruba, činjenica da postoji rub na vrhu i dnu ekrana ne umanjuje njegovu eleganciju ili korištenje samog uređaja.

Što se skriva ispod elegantne vanjštine?

Uređaj koji smo dobili na testiranje došao je s tvornički ugrađenim Androidom 8.0 no odmah nas je upozorio kako je dostupna nadogradnja na 8.1. Posebno nam se svidjela činjenica da Nokia 6.1 dolazi s Android One sustavom, odnosno originalnim Androidom koji je dizajnirao Google i koji nema dodatnih bloatware aplikacija koje možemo pronaći na drugim uređajima. Zbog toga je samo pokretanje uređaja izuzetno brzo (za to je zaslužan i Qualcomm Snapdragon 630 procesor), a malen broj osnovnih ikona na ekranu olakšat će snalaženje i onima kojima je ovo prvi pametni telefon, kao i ljubiteljima minimalizma.

Nokia 6.1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Sve dodatne aplikacije koje korisnik želi koristiti na ovom uređaju potrebno je dodatno instalirati, no to zaista nije ni kompliciran ni dugotrajan proces. U konačnici ćete tako dobiti uređaj koji je u potpunosti prilagođen vašim potrebama i željama. Nije na odmet spomenuti i kako je Nokija objavila da će 6.1 imati podršku i nove verzije operativnog sustava barem sljedeće dvije godine.

Nokia 6.1 dolazi s 3 GB radne memorije i 32 GB prostora za pohranu, koji preporučujemo da proširite s memorijskom karticom do maksimalnih 256 GB, ako, kao mi, volite čuvati puno dobrih fotografija na svom telefonu. Ovaj uređaj dolazi s “upraviteljem pohrane” koji će vas upozoriti kad se približite punom kapacitetu i ukloniti kopije fotografija i videa koji su stariji od 90 dana.

Problem s pohranom možete riješiti i prijavom na svoj Google račun te aktiviranjem arhiviranja fotografija i videa kroz aplikaciju Google Photos. Naime, ova se aplikacija brine o fotografijama na samom uređaju kroz opciju uređivanja, ali ih i automatski arhivira na korisnikov Googe Drive. Tako možete biti sigurni da su vam fotografije uvijek na sigurnome, ali i da na uređaju nećete vidjeti obavijest o nedostatku prostora za pohranu.

Kamera za one koji se vole igrati fotografijom

Nokia 6.1 - testiranje kamere (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Već smo spomenuli da Nokia 6.1 dolazi s dvije kamere - prednjom od 8 megapiksela i stražnjom od 16 megapiksela s bljeskalicom u dvije nijanse. U uvjetima jake osvijetljenosti, primjerice za sunčanog dana na otvorenome, fotografije i boje na fotografijama su izvrsne. Čak i kad zoomirate pojedine detalje fotografije ostaju čiste (pogotovo ako imate stalak ili mirnu ruku). Dijelom je za to zaslužna upravo ZEISS optika, ali i relativno brz okidač.

Iako Nokia nema mnogo dodatnih postavki za fotografiranje (npr. nema mogućnost postavljanja filtera ili naljepnica), nudi neke opcije koje baš i nisu česte, a mogu biti veoma zabavne.

Nokia 6.1 - Dual-Sight (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Nokia 6.1 PiP (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Tako Nokia 6.1 ima tzv. Dual-Sight, postavke u kojima istovremeno možete koristiti prednju i stražnju kameru za fotografiranje i snimanje videa. Istovremeno možete snimati dijete koje se igra i reakciju roditelja. Možda se čini da te mogućnosti baš i nećete često upotrebljavati, no mi smo najčešće koristili upravo te postavke. Fotografije su ispale zabavne i neobične te savršene za dijeljenje među ponosnim roditeljima i članovima obitelji.

Treba još istaknuti i mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji. Zanimljivo je što tijekom snimanja Nokia koristi prostorni zvuk, odnosno snima zvuk s dva mikrofona što je posebno korisno kad se nalazite u glasnom prostoru, a želite snimiti što osoba koju snimate govori.

Sve u svemu, možemo biti zadovoljni mogućnostima kamere.

Izdržljivost i baterija

Nokia 6.1 dolazi s baterijom jačine 3000 mAh, koja bez većih problema može izdržati cjelodnevno korištenje. A ako i pretjerate s gledanjem omiljenih serija ili videa na YouTubeu, zahvaljujući USB-C kablu možete u samo pola sata bateriju napuniti do 50 posto.

Nokia 6.1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Ako niste sigurni hoće li vam baterija na 30 posto izdržati do kraja dana, u postavkama postoji zgodan brojač koji daje procjenu ovisno o vašem prethodnom korištenju uređaja.

Isplati li se uzeti Nokiju 6.1?

Jednom rječju - da. Tražite li lijepo dizajniran uređaj koji se ističe već na prvi pogled, a k tome je i veoma robustan, onda je ovo uređaj za vas. Izdržljiva baterija, jednstavan i brz operativan sustav te kamera sa ZEISS-ovom optikom, zadovoljit će svakoga tko želi dobar i pouzdan telefon za posao i zabavu. Dodatni su plus dvogodišnja podrška i nadogradnja operativnog sustava te više nego prihvatljiva cijena uređaja. Čini nam se da se Nokia vratila na staze stare slave s ovim uređajem. I to nam se sve više sviđa.

Dostupnost i cijena

Nokia 6.1 dostupna je po cijeni od 2199 kuna za sam uređaj, a u Vipovoj ponudi možete ju dobiti za samo 9 kuna odmah i ostatak na mjesečne rate. Tako u tarifi Mobilna S+ za samo 129 kuna mjesečno možete dobiti uređaj i 1000 minuta ili SMS-ova prema svim mrežama te 2 GB interneta uz e-račun. Za sve ostale kombinacije, posjetite Vipove stranice ili najbliži Vip centar.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti