RECENZIJA: Samsung Galaxy A8(2018) - Šminkerski uređaj za mlade i ne pretjerano zahtjevne korisnike

Glavni adut Samsung Galaxy A8 je izdržljiva baterija, izvrsna prednja kamera i dizajn zbog kojeg izgleda skuplje no što je.

Martina Čizmić | 11.03.2018. / 08:02

Galerija

Iako su sve oči javnosti krajem veljače bile usmjerene na predstavljanje novih Samsungovih aduta iz Galaxy serije - S9 i S9+, mi smo nekako u to vrijeme na testu imali Galaxy A8 (2018).

Uređaj je to koji na prvi pogled podsjeća na Galaxy S8 - kućište napravljeno od kombinacije stakla i metala, ekran od ruba do ruba, sve klasične karakteristike Galaxy dizajna, ali i samo sučelje ostavljaju dojam da se radi o mnogo skupljem uređaju no što on to zaista jest.

No, A8 (2018) namijenjen je prije svega mlađim korisnicima koji većinu vremena provode na društvenim mrežama i od pametnog telefona žele dobre fotografije i izdržljivu bateriju.

Samsung Galaxy A8(2018) (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Kućište od stakla i aluminija

Prvo što smo primijetili je njegova težina. Iako na papiru 172 grama (i gotovo 15 centimetara duljine, 7 širine te 8 milimetara debljine) i ne izgledaju mnogo, ta se težina i te kako osjeti u rukama. Razlog za veću težinu nalazi se u činjenici da je stražnja strana ovog uređaja napravljena Corningovog Gorilla Glass 5. Dok je A8 (2018) čist, to staklo izgleda izvrsno. Inače je pravi magnet za prašinu, prljavštinu i neizbježne otiske prstiju. Uhvatili smo se da ga svako malo čistimo o hlače, tkaninu na sofi pa čak i ubruse ne bismo li zadržali besprijekoran izgled. Odlučite li se na kupovinu ovog uređaja, toplo preporučujemo kupovinu zaštitne maske koja će eliminirati potrebu za stalnim čišćenjem stražnje strane uređaja, ali i spriječiti da vam isklizne iz ruke (što se nama dogodilo nekoliko puta).

Na bočnim stranama kućišta nalaze se metalni gumbi za paljenje/gašenje odnosno za pojačavanje i stišavanje zvuka. Iako je zvučnik smješten sa strane i dovoljno je jak da se čuje zvonjava telefona i u veoma glasnom okružju, moramo istaknuti i da se glasnoća značajno smanjuje ako je bilo što prislonjeno na zvučnik (poput novčanika u torbi). Na dnu samog kućišta nalaze se priključak za slušalice i USB-C utor za punjenje odnosno priključivanje na računalo.

A8 (2018) otporan je na vodu (barem na kratko vrijeme), a mi smo ga testirali i na snijegu i niskim temperaturama te možemo reći da je položio testove bez ikakvih problema.

Na stražnjoj strani A8 (2018) nalazi se kamera s LED bljeskalicom i čitač otiska prsta. Sam čitač smješten je ispod kamere, što je nekako i prirodan položaj jer nam je kažiprst nekako najčešće bježao upravo tamo. Postavljanje otključavanja putem otiska prsta je izuzetno jednostavno i brzo, a očitanje je bilo besprijekorno čak i kad su nam ruke bile hladne i vlažne. Jedina zamjerka je da smo, u brzini, često umjesto čitača "pogodili" kameru, što je zahtijevalo čišćenje prije sljedećeg fotografiranja.

Samsung Galaxy A8(2018) (Foto: Samsung) (Foto: Samsung)

Ekran

Galaxy A8 ima 5,6 inčni Super AMOLED ekran koji prikazuje jasne i žarke boje, a nije ga problem koristiti ni za sunčana dana. Nama se posebno svidjelo što uređaj sam, automatski, smanjuje svjetlinu ekrana u tamnijem prostoru (recimo tijekom noći), a u kombinaciji s "noćnim načinom rada", u potpunosti eliminira plavo svjetlo koje je naporno za oči i može uzrokovati nesanicu.

Koliko će žarke biti boje korisnik može odrediti i sam u postavkama ekrana. Tvorničke postavke su, za neke, možda malo previše žarke pa se umjesto svjetlinom treba poigrati različitim postavkama i pronaći one koje najbolje odgovaraju.

Samsung Galaxy A8(2018) (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Operativni sustav i Samsungovo sučelje

A8 dolazi s Android 7 operativnim sustavom i Samsung Experience sučeljem koje na ovom uređaju izgleda veoma dobro. Prelasci između ekrana su gotovo bez zadrške, aplikacije se pokreću brzo, a korisnici koji su već imali prilike koristiti neki raniji Samsungov uređaj, snaći će se bez problema.

Svidjelo nam se grupiranje aplikacija u mape, radi lakšeg snalaženja i minimalne zakrčenosti početnog ekrana.

Kao i kod ostalih Galaxy uređaja, korisnici mogu jednostavno odabrati temu, pozadinu ili ikone (a time i prilagoditi izgled uređaja) među već instaliranima ili preuzeti novu kroz Samsungovo sučelje. Samo napomena - neke su teme/pozadine/ikone besplatne, dok se druge naplaćuju desetak i više kuna.

Poslovnim korisnicima, odnosno onima koji A8 koriste za više od samog fotografiranja i objavljivanja na društvenim mrežama, svidjet će se mogućnost korištenja više aplikacija istovremeno kroz podijeljeni ekran, dok će oni kojima je sigurnost njihovih podataka bitna iskoristiti prednosti, sad već standardne KNOX aplikacije i Sigurne mape.

Samsung Galaxy A8(2018) (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Tehnikalije

Galaxy A8 (2018) koristi Samsungov Exynos 7885 čip koji osigurava bolju iskorištenost potrošnje baterije i ujedno štedi energiju. Dolazi s osmojezgrenim procesorom (Dual 2.2 GHz + Hexa 1.6 GHz) te 4 GB RAM-a i 32 GB prostora za pohranu, a nudi i proširenje kapaciteta pohrane pomoću microSD kartice za 256 GB.

Uređaj podržava istovremeno korištenje dvije SIM kartice i microSD kartice za memoriju, za razliku od mnoštva uređaja na tržištu koji koriste hibridni utor za SIM ili microSD.

Što se povezivosti tiče, A8 podržava 2G, 3G, 4G LTE mobilne mreže, odnosno razmjenu podataka putem Bluetootha, WiFija te NFC-a.

Samsung Galaxy A8(2018) (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Kamera

Kao što smo već istaknuli, A8 namijenjen je mlađim korisnicima koji vole fotografirati i objavljivati fotografije na društvenim mrežama. Stražnja kamera rezolucije 16 MP dolazi s optičkim stabilizatorom za oštre slike i u situacijama kad vam se trese ruka (kao što se nama tresla zbog hladnoće). No, s prednje strane A8 ima čak dvije kamere i to od 8 i 16 MP kako bi mogao napraviti fotografije sa zamućenom pozadinom i zanimljivim efektima.

U samoj aplikaciji za snimanje fotografija i videa moguće je jednostavno dodavati filtere ("listanjem" ulijevo) odnosno mijenjati načine snimanja ("listanjem udesno). A8 dolazi s nekoliko različitih načina snimanja, a omogućuje i dodano preuzimanje postavki za dodatne načine snimanja, ovisno o tome kad najčešće koristite uređaj za fotografiranje odnosno snimanje.

Mlađim će se korisnicima najviše svidjeti, sad već uobičajene, naljepnice i smiješne animirane maske koje je moguće dodati na fotografije i tijekom snimanja videa. Inače, video snima u rezoluciji 1080p s optičkom stabilizacijom što rezultira dobrim videom, pogotovo ako je osvjetljenje dobro.

Samsung Galaxy A8(2018) (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Baterija

A8 dolazi s baterijom kapaciteta 3000 mAh koja će bez problema izdržati cijeli dan (a ako baš ne igrate videoigre ili stalno razgovarate i dulje od dana).

Bonus je što podržava brzo punjenje pa mu je tako dovoljno pola sata punjenja da bi došao do 40 posto (ako smo bateriju ispraznili do kraj), dok će mu za potpunu napunjenost trebati nešto više od sat i pol. Na žalost, A8 ne podržava bežično punjenje, što nas je, moramo priznati, malo i razočaralo.

Cijena i dostupnost

Galaxy A8(2018) je dostupan u tri boje – crnoj, orhideja sivoj te zlatnoj po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 3.799 kuna, a moguće ga je nabaviti kod domaćih mobilnih operatera odnosno u maloprodaji.

Zaključak

Kao i svaki pametni telefon, A8(2018) ima svoje dobre i loše strane.

Trebate li telefon koji ćete moći koristiti cijeli dan bez straha da će vas ostaviti bez "struje", koji je čvrst i kvalitetno napravljen, ima pristojnu kameru za snimanje tijekom dana, izvrsnu kameru za video pozive i selfije, a uz to želite koristiti dvije SIM kartice u istom uređaju, onda je ovo telefon za vas.

Onim izbirljivijima zasmetat će nedostatak snimanja u 4K, nedostatak bežičnog punjena, otisci prstiju na stražnjoj strani kućišta, Android 7 umjesto 8 i samo 32GB memorije za pohranu u samom uređaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti